Dagens whisky den 21/12 är:

Clynelish

Region: Highlands
Ålder: 23 år
Styrka: 56,3 %, naturlig fatstyrka
Fat: sherry butt singelfat
Buteljerare: OB Signatory

Doft

En ganska stark sherrydoft med den åtföljande svaveldoften hälsar på mig först. Svavlet försvinner dock snabbt. Snart sprider sig en svag tobaksdoft som ackompanjeras med en eau-de-vie lagad på järnört

Med lite vatten i sig (och gott om tid) kommer även den för Clynelish så typiska citrusdoften, men jag hittar inte bivax, som också brukar höra till detta destilleris sås.

Smak

En rik och krämig smak som känns väldigt fransk. Det lutar lätt åt Pastis med en liten skvätt saltlimejuice och lakrits. Nåt nötaktigt finns där också, en valnötspuré kanske? En väldigt elegant smak, faktiskt.

Med lite vatten blir den ännu bättre och smaken kompletteras av spritinlagda russin och lite honung. Det finns också något av det som jag kallar ”gammalt bibliotek”, dvs. läder och damm.

Eftersmaken är ganska lång, fruktig och kryddig. En mörk chokladbit smälter i munnen mot slutet. En mycket aromatisk upplevelse.

Avslutningsvis

Destilleriet Clynelish ligger, som ni kanske vet, mitt emot det nerlagda (och nermonterade) destilleriet Brora. Båda ägs/ägdes av Diageo, vilket är anledningen till att folk anser att Clynelish egentligen är en Brora. Detta stämmer inte.

Brora hette faktiskt Clynelish i flera decennier innan det lades ner. När man sedan byggde det första Clynelish, skulle det vara ett komplement i paletten av whiskies nödvändiga för hyfsade blends.

När man byggde det andra, nuvarande, var det menat att komplettera/ersätta Caol Ila, som just då hade ett längre produktionsavbrott. Därför byggde man det som en exakt kopia av det nya Caol Ila och producerade rökig whisky.

Sedan dess har självklart mycket hänt och man ska vara väl medveten om att de människor som producerar denna trevliga lilla whisky vet mycket väl vad de sysslar med, så det är inte konstigt att den smakar så utmärkt.

Men man ska inte heller glömma, att enbart en procent av de 4,8 miljoner liter råsprit som man producerar, säljs som singelmalt. Resten försvinner i den bottenlösa sump som heter Johnny Walker Gold Label.

Om ni vill ha mer fakta, behöver ni inhandla Malt Whisky Yearbook 2022, kanske redan på vår nästa provning i januari.

Slàinte!

Martin