Dagens whisky den 22/12  är:

Glenfiddich

Region: Speyside
Ålder: 21 år
Styrka: 50,9 %, fatstyrka
Fat: Hogshead singelfat, 292 flaskor
Buteljerare: Wernamo Whiskyvänner

Doft

Ananas och grapefrukt, äpplen och päron, vaniljsås med en skvätt honung och efter ett tag en god caffelatte med ett par mumsiga shortbread på tallriken. Vet ni, det andas lite IPA över glaset, inte alls otrevligt.

Med lite vatten framträder förutom en intensivare sötma även klara noter av gräs och örter. Jag undrar om jag inte halkade till på ett bananskal också…

Smak

Äppelcider, apelsinskal och chokladpraliner. Den är lite skarp, så jag väntar inte med vattnet.

I med några droppar och den blir snudd på perfekt. En lite besk apelsin leker kull med såna där geléklyftor med apelsinsmak, marsipanen ser till att de inte landar för hårt.

När allt lugnar ner sig mer, sätter man sig ner med en bit äppelpaj och ett litet dessertglas med valnötsvin.

Eftersmaken är ganska lång och har också den en bit äppelpaj, fast den är sprinklad med krossade mandlar.

Avslutningsvis

Jag antar att de flesta av er vet att Glenfiddich var det första destilleriet som började att sälja singelmalt, detta var redan på 60-talet. Man har sedan dess fortsatt att hålla sig långt fram i försäljningssiffrorna och jag tror många ser märket som en kvalitetsstandard.

Jag håller med dem i detta, fast jag kan bara beklaga att destilleriet presenterar så försvinnande få buteljeringar i fatstyrka. Glenfiddich kan, om den får visa sig i all sin skönhet, vara en av de bästa whiskyna på marknaden och en sådan här pärla – i vår egen tappning dessutom! – bevisar bara att jag har rätt… ?

Glenfiddich är som sagt än idag ett av de största destillerierna och det var också min andra singelmaltkärlek, efter Glenlivet och jag anser att det fortfarande inte finns många bättre!

Om ni vill veta lite fler riktiga fakta om destilleriet, föreslår jag att ni vänder er med förtroende till The Malt Whisky Yearbook 2020. Den finns till försäljning på våra provningar.

Slàinte!

Martin