Dagens whisky den 22/12 är:

Old Pulteney

Region: Highlands
Ålder: 11 år, kokat 2006
Styrka: 54,3 %, naturlig fatstyrka
Fat: Sherry Hogshead singelfat, 295 flaskor
Buteljerare: Malts of Scotland

Doft

Krut och bränt svavel. Intressant. Doften följs snart nog upp med japansk marinerad biff, läder och rostade kastanjer. Det kan väl räcka som intensiv hejpådej-grej. Eller… nu kommer det fram lite färsk persilja och valnötter med en mycket lätt antydan av senap. Och se där, just innan jag ska på med lite vatten, där kommer vinet!

Med vatten blir den avsevärt mildare och dominerad av honung, ängsdofter och honungsdagg.

Smak

Rånäs Brännvin, sockerrörsrom, konserverad ananas och… curry? Ja, söt curry. Andra klunken är väldigt söt, typ mandelmassa och i bakgrunden känner jag lite piptobak.

Tjong i med lite vatten och… smaken balanseras ut, den blir väldigt kompakt och kapabel…? Ni förstår kanske. Honung, lite grönpeppar, klöver och… ja, nåt juligt. Kanel eller nåt liknande.

Eftersmaken är ganska lång, söt och kryddad med asiatiska kryddor. Den här är jag glad att jag fick smaka på.

Avslutningsvis

Destilleriet grundades 1826 i staden Wick av en herre som hette James Henderson och det förblev familjeägt tills första världskriget, då det såldes 1920 till James Watson och 1923 köpte Buchanan-Dewar stället.

Att bli ägt av ett stort företag istället för en familj var uppenbarligen inte idealt, för 1931 åkte destilleriet i malpåse och förblev där fram till 1951!

Då bytte man åter ägare och öppnade portarna, varefter livet gått vidare i den stil som inte speciellt attraktiva destillerier har. Man får helt enkelt leva på sina dygder och trevliga sätt istället för snygga frisyrer och korta kjolar… ?

Nuvarande ägaren är Inver House Distillers, som klämmer fram upp till 1,8 miljoner liter råsprit per år och det mesta går till blends. Man gör inte ett speciellt bra arbete, ska ni veta. De senaste åren har singelmalt haft ett ordentligt uppsving, medan olika blends fått se sina försäljningssiffror dala. Av de 35 största malt producenterna, är det bara åtta som sett sina siffror dala. Old Pulteney är ett av dem.

På senare år har två såser slutat att produceras helt, 17-åringen och 21-åringen. Vi tyckte att det kunde vara trevligt för er att få smaka den här virren i sitt esse, där karaktären kommer fram maximalt tydligt, så att ni inte undviker den nästa gång ni snubblar på en rolig, udda buteljering av Old Pulteney.

Slàinte!

Martin Liska