Dagens whisky den 1/12  är:

Secret Highland (Clynelish)

Region: Highlands
Ålder: 19 år, kokat i augusti 2000
Styrka: 52,4 %, fatstyrka
Fat: Bourbon Hogshead fat, 327 flaskor
Buteljerare: Whisky-Doris

Doft

Först av allt, häll upp den försiktigt på glasväggen och titta hur den… inte alls rinner ner! Såå krämig, jag blir alldeles pirrig i kroppen! 😊

Hmm… en saftig ekdoft med ganska tydliga undertoner av apelsinskal. En liten bröstkaramell att suga på finns också där, fast den gömmer sig lite bakom plommonen, bivaxet och honungsburken…efter ett tag (ett bra tag, den här sötisen behöver mycket tid) verkar det sväva lite av salt havsdoft över den, t.o.m. en liten firre som förvirrat sig hit.

Med lite vatten utvecklas den lite till åt det minerala hållet, men bivaxet och apelsinen hänger kvar. Kanske det dyker upp en våffla med kanel och socker, eller är det bara jag som börjar bli hungrig…?

Smak

Krämig, mjuk och väldigt sugen på att glida ner i halsen på mig… lite gula frukter flyter med bara för nöjets skull. Efter den första lilla klunken kommer överraskningen – en skarp smak av nymalen svartpeppar. Mycket intressant!

Efter några droppar vatten blir de gula frukterna tydligare citrus-aktiga och följs sedan av en näve hasselnötter och ännu mera svartpeppar. Smaken är både krämig och torr samtidigt.

Eftersmaken är ganska lång med torr ek, vax och lite plommon med en liten sälta mot slutet.

Avslutningsvis

Jaha Whiskyvänner, då är vi igång! Jag hoppas ni gillade dagens whisky. Clynelish tillhör Diageo och denna sås är en av huvudingredienserna i deras storsäljare Johnny Walker.

Om ni har vägarna förbi, tycker jag att ni ska besöka dem, inte minst för att de investerat 185 miljoner pund i ett besökscenter som är riktigt extra. Clynelish var, som ni kanske vet, tidigare känt som Brora för lokalbefolkningen, så när man byggde ett till destilleri på samma plats 1967, fick det gamla gå under namnet Brora och det nya under Clynelish.

1983 stängde man ner det gamla destilleriet – Brora – och sedan förblev det stängt i 38 år. Men nu har man återöppnat det, självklart med alla uppdateringar och börjat åter producera Brora. Självklart har den nya såsen inget gemensamt med den gamla, men so what… varför inte rida whiskyvågen när tillfälle bjuds…

Slàinte!

Martin