Dagens whisky den 2/12  är:

Blair Athol

Region: Highlands
Ålder: 14 år, kokad 2007
Styrka: 57,2%
Fat: singel Madeira Hogshead fat, 290 flaskor
Buteljerare: Mossburn House

Doft

Russin i melass, rostade valnötter och te med mjölk. Synd att det inte fanns en bagel och lite smör, det hade blivit en trevlig frukost… inte för att jag dricker whisky till frukost… ofta… tillbaka till ämnet!

Det finns även lite örter i bakgrunden… är det ett par blad libbsticka…? det är i alla fall inte överväldigande, vilket är trevligt. Det finns även en antydan av vällagrade tobaksblad, vilket är ett helvete, för nu blir jag sugen på en cigarr och det är kallt ute… ☹

Med lite vatten blir doften blommigare och avsevärt mindre söt. Nu doftar det mera som äppelcider av god kvalitet kanske lite hasch. Fast det är ett bra tag sedan, så jag kanske kommer ihåg doften fel. Örterna har i alla fall gått och gömt sig, men man blir ju verkligen sugen på att smaka!

Smak

Oh jäklar, vad den biter ifrån! Jag sneglar lite på min trogne vapendragare pipetten som guppar glatt i sitt vattenglas, men stålsätter mig. Först måste jag leverera den initiala smakupplevelsen.

Den är väldigt oljig och sötaktig, som palmsirap. Sötman överväldigar inte på något sätt, eftersom det även finns en torrhet som tar ner det. Nu hittar jag även en hint av söt deg, så den där bageln är kanske inte så långt borta…

Fram med pipetten, i med några droppar vatten, virvla runt glaset… sådär ja, nu är den lagom!

Ett tuggummi blandar sig med nötsmaken och dränks i en citronlikör. Den oljiga karaktären är fortfarande där, vilket jag verkligen gillar.

Eftersmaken är lång och markerad med fullmogen bergamott och lite sticksiga kryddor. Mycket trevlig!

Avslutningsvis

Du har väl varit i Pitlochry? Om inte, har du verkligen något att längta efter. En pittoresk skotsk by, med det lilla destilleriet Edradour i ena änden och det större Blair Athol i den andra. Destilleriet är pinsamt vackert, det är som att vandra runt i en Hallmark-film med ett fånigt leende, väntandes på nån tomte som ska bjuda på en gammal dram.

Dramen får du också, även om den inte kommer att vara jättegammal. Blair Athol har ett fint besökscenter från 1987 och är det Diageo-ägda destilleriet med flest besökare per år, 80 000.

I övrigt buteljerar man inte mycket som singelmalt, det mesta går till blended-träsket och då främst Bell’s. Destilleriet är gammalt, det grundades redan 1817 och förutom en period 1932 – 1948 har det rullat på hela tiden.

Slàinte!

Martin