Dagens whisky den 6/12 är:

Secret Islay distillery

Region: Islay
Ålder: 6 år
Styrka: 54,8 %, naturlig fatstyrka
Fat: Refill Sherry Butt singelfat
Buteljerare: Whisky-Doris

Doft

”Hörni, varför grillar vi aldrig på stranden nuförtiden?” vilken toppenidé generiska whiskyfan, vi kör! Brasan sprakar i bakgrunden och tången från strandkanten doftar lite lagom mycket. Vad är det vi grillar? Vad det än är, käkar vi en liten fruktsallad till. Päron, klementiner, vindruvor och … mango kanske?

Med vatten – den här behöver vatten – blir de maritima dofterna intensivare. Röken också förresten. Skokräm och läder. Visst är unga rökisar med ovanlig lagring roliga!?

Smak

En liten första droppe i munnen och… jaha, där försvann min aning om vad det här var för destilleri. En kraftigt metallisk smak och medicinala toner rullar runt med sån intensitet att tungan rullar sig. Röken är också intensiv och väldigt torr. Nymalen Kubebenpeppar och krita.

Med vatten förändras den och blir tydligare. Kritan är nog snarare bränd lera och de medicinala tonerna verkar gå mot tjära. Visst märker man att den är ung, men det är ju lite det roliga just med rökiga whiskies.

Eftersmaken är förvånansvärt lång och lätt syrlig. Röken hänger i länge och nu tror jag att jag vet vad vi grillade, vinmarinerad fläskkarré. Vi var fina i kanten dessutom, vi hade vinblad och körvel i marinaden.

Avslutningsvis

Jaha, ännu ett hemligt destilleri, men det tycker jag att vi kan strunta i den här gången. Lagrad på sherryfat, går det inte att identifiera destilleriet på smaken, fast man kan ju ha en aning… hur felaktig den än må vara… 😊

Nåväl, då kan vi istället snacka om den här överväldigande vågen av tyska oberoende buteljerare som vi älskar nästan lika mycket som våra kära partners på en vacker söndagsmorgon.

Det som kännetecknar de flesta är deras krav på kvalitet. Detta gäller verkligen inte alla oberoende buteljerare i världen, många försöker bara göra sig en hacka och bryr sig inte om smak och kvalité. Tyskarna däremot sätter en stor ära i att kunna stå för sitt arbete och vi håller med till 100 %.

Dagens buteljerare Whisky-Doris består av det äkta paret Doris och Herbert, som efter berlinmurens fall genast gav sig in i whiskybranschen. De gjorde det av kärlek till drycken, flyttade till den idylliska staden Falkensee utanför Berlin och genomför sina affärer från hemmet. De har ingen butik, men deras whiskykällare är en av hö

Slàinte!

Martin