Dagens whisky den 7/12 är:

Annandale

Region: Lowlands
Ålder: 6 år
Styrka: 56,2 %, naturlig fatstyrka
Fat: Refill Bourbon singelfat
Buteljerare: Best Dram

Doft

Gelébönor dammig rök, en vag doft av ormbunke blandas med kanel.

Med vatten blir den lite mera tuttifrutti och en gnutta mandelmassa.

Smak

En värmande metallisk smak, vilken överraskning! Väldigt annorlunda än doften. En mjuk mossa och lite gröna äpplen, men det finns nån mer frukt där, lite sötare.

Med vatten … händer det inte så mycket tycker jag, så jag låter det vara.

Eftersmaken är som väntat kort, men inte osympatisk alls. Det finns en ton av olivolja och en söt lime, om det låter vettigt. Kanske en antydan av choklad också. Som sagt, det är en ung sås, men mycket lovande enligt mig.

Avslutningsvis

Så, du känner inte till Annandale? Inte att undra på, det var ju inte i drift i många år. Det är ett Lowlands destilleri som grundades ursprungligen 1836, så anorna är långa. 1895 köpte Johnnie Walker destilleriet och körde det fram till 1918. Undrar varför de stoppade produktionen då… 😊

Från 1924 – 2007 ägdes det av familjen Robinson, men de var inte precis whiskyproducenter. Istället var de kända för att producera de bästa grötgrynen i stada under märket Provost.

År 2011 bestämde sig David Thomson och hans kära hustru Teresa Church att livet var alldeles för lugnt och okomplicerat, så de började att rekonstruera destilleriet. Det fanns två lagerhus byggda i sandsten som båda piffades upp och kan nu fungera som tullhus. Det gamla destilleriet i övrigt var i väldigt dåligt skick, så där blev restaureringen i det närmaste en nybyggnation.

Mältningsbyggnaden blev nu till ett alldeles utmärkt besökscenter och 2014 började man koka sin nektar. Man har en kapacitet på 500 000 liter råsprit årligen, men jag vet faktiskt inte hur mycket man producerar i verkligheten

Man producerade från början både rökigt och ickerökigt och lagrade på Bourbon- och Sherryfat. På senare tid har man även börjat att experimentera med spännande fat som Tequila, amerikansk Rye, Rom, vetebourbon och inte minst olika vinfat.

Vårt var dock ett Bourbonfat för, ja ni vet, nu har vi en aning om hur deras malt smakar på riktigt.

Slàinte!

Martin