Dagens whisky den 10/12 är:

Deanston

Region: Highlands
Ålder: 13 år
Styrka: 63,7 %
Fat: 1st. fill Sherry Butt singelfat, 564 flaskor
Buteljerare: Signatory

Doft

Vad sägs om lite frukost kära Whiskyvänner? Vi har nybakat bröd, sockerkaka och croissants med smör. Till det serverar vi färska bär, torkade frukter smörkola och cappuccino.

Med vatten kommer honungen fram avsevärt mer tillsammans med lite örtte, chokladöverdragna plommon och en aning citronsaft.

Smak

Den är verkligen stark! När tungan slutat kvida, presenterar den dadlar, nötter honung, karamell. Efter ett tag dyker det upp något som smaksatt tobak, kanske vaniljtobak? Jag är inte helt säker, eftersom jag undviker den sortens konstigheter.

I med vatten och – nu är den mera lättillgänglig. Sviskon, apelsiner och ganska mycket kryddor. Fuktigt trä och en intressant blandning av torrhet från fatet och sötma från frukten. Nötterna har också visat sig ordentligt nu, det är valnötter.

Eftersmaken är ganska lång och söt, torrheten från fatet försvinner nästan helt ganska tidigt.

Avslutningsvis

Jag vet att jag inte kommenterar färgen på whiskies för – ja, vad finns det att debattera? De är alla bärnstensfärgade och det gälla alla, från den brunaste till den mest urblekta pissgula. Men nog har sherryfatet gett den här lilla godingen en extraordinär kulör!?

Destilleriet är inte speciellt gammalt, det grundades 1965. Men på platsen har man drivit kommersiell verksamhet i 180 år. Man började som en bomullskvarn och det som var speciellt var att man från början använde sig av floden Teith för att producera elektriciteten som krävdes för produktionen. Som mest hade man 8 hjul igång samtidigt och det största var det största i Europa, med mer än 11 meter i diameter. 1949 byttes hjulen ut mot en turbin och 2020 bytte man den turbinen mot en effektivare modern variant. På så sätt är man självförsörjande på el och kan dessutom sälja överskottet till det publika nätverket.

1965 lade man alltså ner bomullsverksamheten och började koka whisky. De första dropparna kom 1966 och 1971 presenterade man sin singelmalt under namnet Old Bannockburn. Snubbla över en sån flaska så har ni halva bilen betald…

Man har en kapacitet på upp till tre miljoner liter råsprit årligen. Runt 15 % buteljeras som singelmalt, resten går till ett flertal blends, som Scottish Leader och Black Prince. Även whiskylikören the Wallace Liquor tar åt sig en rejäl andel.

Slàinte!

Martin