Dagens whisky den 13/12 är:

Westward Whiskey Single Malt

Region: Portland Oregon, USA
Ålder: n/a (5 år)
Styrka: 56,2 %
Fat: nya fat av amerikansk ek
Buteljerare: destilleriet

Doft

Intressant, hur mycket det gör att använda nya ekfat av amerikansk ek. Kan någon tveka om varifrån Bourbon får sin smak? Även här märker man fatets smaker med äpplen och vanilj, men låt oss knuffa undan dessa muskelknuttar åt sidan ett tag.

Lakritsmonstret är överallt i den här. Med sig har han en påse med svart te, en burk med honung från apelsinblommor och en aning kanel.

Ha i lite vatten, bara så att den får öppna sig lite bättre och då hittar jag björnbärssylt och… är det en antydan av rökig malt? Kanske, allt i den här är väldigt intensivt, typ som en Bourbon.

Smak

En krämig honung med inte för mycket sötma och mera lakrits. Faktiskt inte alls osympatisk. Självklart vinns den kolade eken med i spelet, men bara lite i bakgrunden. Den lilla antydan av rök som kändes i doften är faktiskt tydligare i smaken.

Med lite vatten kommer det en kopp fruktte, dvs. inget riktigt te alls… sen kommer det papper, tidningspapper och böcker, kul!

Eftersmaken är ganska lång, kryddig och med mera böcker.

Avslutningsvis

Glad lucia på er alla! Några av er har kanske inte drunknat i glögg, lussekatter och pepparkakor så ni vill veta lite om destilleriet? Inga problem, här serverar vi kalla fakta!

Destilleriet grundades i Portland 2004 och det producerar alltså singelmalt. Reglerna i USA är väldigt lika de skotska, det måste vara 100% mältat korn, det får kokas på maximalt 80% ABV, det måste lagras på ekfat i minst tre år och om det ska kallas för singelmalt måste det vara kokat på bara ett destilleri.

Westward är faktiskt lite häftiga med detta, genom att de ställt ännu hårdare regler för sin produkt. Deras mältade korn är a) lokalt odlat i Oregon och b) det kommer från endast två rader av en kornodling.

De mältar sitt korn själva, maler det och kokar en artisan APA som sedan blir godis. De nyttjar inte den legala gränsen på 80%, utan kokar sin sås till ca. 71% och lagrar sedan på nya ekfat av amerikansk vitek. För att få ett snabbare resultat, gör de som många nya destillerier i Europa och fatar på små fat, i deras fall 53L. De gör inte heller som man brukar i USA, de kolar inte sina fat kraftigt, utan istället så lätt som möjligt och undviker på så sätt de allra starkaste smaksensationerna som viteken ger. Som ni säkert märkte gav de fullt tillräckligt i alla fall…

Slàinte!

Martin