Dagens whisky den 14/12 är:

Whitlaw (Highland Park)

Region: Islands (Orkney)
Ålder: 8 år
Styrka: 59,5 %
Fat: 1st. fill Sherry Butt singelfat, 693 flaskor
Buteljerare: Signatory

Doft

Det var ett tag sedan jag hade en Highland Park i glaset och när jag dofter på den här lilla godingen kan jag inte för mitt liv komma på varför.

Den här droppar av choklad och karamell. Den extremt mörka nougaten ligger där och ser lockande ut medan den rullar sig i krossade jordnötter och halva. Den är oljig, men på ett lite skitigt sätt, typ maskinolja.

Med lite vatten – vilket den tål utmärkt – visar sig torkade frukter och en aning lakrits. De röda äpplena är nu superklara och rullade lätt i koldamm. Det finns även en tung ryslig vinkänsla. Det luktar helt enkelt gammal källare. Efter ett tag ändrar sig den lilla rökdoften till att dofta tobak, men otänd sådan, ingen aska. Inte alls otrevligt

Smak

KÖRSBÄR! KRUSBÄR! SYRLIGHET! Förlåt att jag skriker, men det är precis så intensivt. Återigen, en riktigt rejäl oljighet med intensiva sherrynoter, torkad frukt och mörk karamell. Det finns en jordighet och pepprighet som måste tas in.

Med vatten blir den sötare och lädret kommer fram mer, liksom tobaken. Frukterna och kryddorna är också tydligare från sherryfatet. Den ändrar sig faktiskt lite med varje klunk.

Eftersmaken är ganska lång med mörk choklad, apelsin, nötter, tobak och tanniner. Mot slutet blir den ännu lite torrare.

Avslutningsvis

Vad kan jag berätta om HP som ni inte känner till? Kanske att man mältar 30% av sin malt själva och använder sig då av golvmältning. Man har faktiskt hela fem mältningsgolv till sitt förfogande. Man mältar rökigt till 30 – 40 PPM. Resten av malten köper man som alla andra av Simpson’s

Man kokar sedan flera år tillbaka fem dagar i veckan och producerar 2,5 miljoner liter råsprit. Varje år presenterar man ett flertal singelmaltare och senaste riktigt intressanta tillskottet var 50-åringen som kom förra året och dess tillkomst var ganska typisk för gamla whiskies.

1968 fyllde HP ett stort antal fat med newmake för att längre fram använda den i sin 12-åring på början av 90-talet hade man några fat kvar från den batchen och vid närmare inspektion visade det sig att refill sherryfaten inte hade gett den rätta färgen för en HP. De lades då åt sidan för att eventuellt presenteras som en vintage buteljering i framtiden.

2008 inspekterade man igen och whiskyn var fortfarande inte där, sp man fatade om den till 1st fill sherryfat och lade tillbaka på hyllan. 12 år senare smakade man igen och nu hade den rätt färg, den hade antagit smaken av torkade frukter och tanniner och kvalitén var exceptionell. Så året efter, när den var 50 år gammal, användes den som bas till den 50-åring som kom ut på marknaden.  

Jag hade tänkt att ha med den i kalendern, men priset på 300 000 kr/flaska avskräckte lite…

Slàinte!

Martin