Dagens ”whisky” den 19/12 är:

Cognac

Region: Petite Champagne, Frankrike
Ålder: 50 år
Styrka: 52,3 %
Fat: Fransk ek singelfat
Buteljerare: Jean Grosperrin för Flickenschild OB

Doft

Oh, där ligger ju en banan! Låt os flambera den, det är ju franskt och bra 😊 Nu måste vi servera den med något… vad sägs om en liten plommontårta och kvittengelé? Toppen att du gillar det, för det är precis vad vi har här. Dessutom, om du vill ha mer, finns det russinkakor, vaniljkola och vanlig kola och om du vill ha det lite fuktigare så har vi vaniljsås och lönnsirap.

Med en aning vatten förflyttar vi oss ut i skogen, med mossa, svampar och jord. Lyckligtvis har vi med oss lite fika, vit och mjölk-choklad. Vi har även friterad banan rullad i sesamfrön, gud vad gott!

Smak

Nektariner stuvade i honung och vitt vin, inlagda päron samt nån lustig liten kombination av mint och lakrits. Snart nog visar sig lite bakkryddor.

Med vatten hittar jag återigen mina friterade bananer tillsammans med Halva, mint pistaschnötsnougat och. Det kommer också en antydan av kinesiskt Oolong te och som ni alla vet är Oolong te stimulerande på många sätt. Det ökar fettförbränningen i kroppen med 3,4%, det har en aminosyra som heter L-theanine som stimulerar de kognitiva effekterna som förhöjd hjärnaktivitet, minskad stress och ångest och förbättrad sömnkvalitet. Så… om ni ursäktar, så ska jag fortsätta med medicineringen… 😉.

Just det, eftersmaken inte särskilt lång med örtte, persikoskal och avslutar med att luta mera åt arabiskt mintte. Du hittar inget sånt här i de stora Cognachusen. Fantastisk!

Avslutningsvis

Sådär, jag hoppas att ni gillade den här lilla överraskningen lika mycket som jag.

Jean Grosperrin är en herre med extremt goda kontakter i cognacbranchen. 1999 började han att köpa upp fat och buteljera sin egen cognac. Han har en otrolig näsa och bedömer även personerna som producerar godiset, eftersom han menar att det spelar roll i slutkvalitén.

Han jobbar med ca. 150 producenter och slutprodukterna är minimalistiska i sin presentation, men allt annat i smak.

Den här finingen är en riktig specialare eftersom den är singelfat och vintage 50 år. Ni som köpte den hos Manfred för två år sedan – grattis, er investering har sedan dess fördubblats.

Slàinte!

Martin