Dagens whisky den 21/12 är:

En Hemlig Islay

Region: Islay
Ålder: 28 år
Styrka: 53,2 %
Fat: Bourbon singelfat, 249 flaskor
Buteljerare: Signatory OB

Doft

Det är som att närma sig en silo! Finmalet kornsocker flyger rätt in i näsborrarna och tar med sig en trevlig svans av mältat korn och övermogna bananer… nu fattar väl alla var vi är…? Det finns även en kemisk metalliskhet och lustgas.

Med lite vatten – ja, varför inte, den är ju 53% ABV – så ändrar den karaktär. Nu är den både fruktigare och smutsigare. Frukterna är inte speciellt mogna, främst päron och dessutom… gurka? Jo, jag tror att det är en gurka. Smutsen kommer från en grusväg med tjära på. Dessutom ligger det lite torr ved vid sidan om vägen och doftar riktigt trevligt, om jag får säga det själv.

Smak

Ja vi kan inte klaga på intensiteten. Det kemiska fortsätter i smaken och är nog mera jod. Citrusfrukter finns också och jag tror att det är fullmogna citroner, alltså inte sura. Såsen är väldigt torr och har inget av sötman som man skulle hittat i grannarna Ardbeg och Lagavulin… nu hänger ni väl med…?

Med vatten återvänder de övermogna bananerna och en maritim oljighet som jag gillar. Lite vax och rök som inte vill sluta.

Eftersmaken är lång, torr och innehåller havssalt och musslor. Först vid den allra sista biten blir den lite lätt bitter, men det känns bara som en sista liten bonus innan den säger farväl.

Avslutningsvis

Vet ni, jag brukar inte vara så förtjust i gamla rökisar, för jag tycker att de ofta nog tappar sin karaktär och känns då som lite bortkastade pengar. Inte så i det här fallet. Den här bourbonlagringen funkar klockrent! Man har dessutom lyckats buteljera i perfekt tid, innan trät tog över för mycket.

Vad destilleriet anbelangar… det är ju hemligt, så det får ni ta reda på själva! 😊 Men nog tusan är det glasklart, eller…?

Slàinte!

Martin