Dagens whisky den 22/12 är:

Octomore

Region: Islay
Ålder: 10 år
Styrka: 54,3 %, fatstyrka
Fat: n/a
Buteljerare: Destilleriet

Doft

Håhåjaja… fänkål och sot från en skorsten. Väldigt salt gröt, utspädd med saltvatten. Rökta cornflakes, saltsill och en bit varmrökt lax. Det är en hel måltid, minsann! 😊

Med vatten blir den ännu skarpare och samtidigt djupare. Röken får en annan karaktär nu, den kommer från en träbrasa med lite gräs inkastat. Sandspån och träslöjdsal och inte minst en grapefrukt och en mineral doft gör sig gällande.

Smak

Förvånansvärt mild med citronolja, trälim och rökt kött. Det finns en gummikaraktär också, typ stövlar. Javisst, det har väl alla tuggat på nån gång…? 😊 Det finns också en rejäl dos svartpeppar.

Med vatten får jag mera intrycket av salt smör, tjära strandsand. Det följs väldigt fort upp med en sötma från fatet och en liten skvätt citrussaft, kanske limoncello.

Eftersmaken är ganska lång och salt med medicinala och antiseptiska inslag. Pennspån och jod. Som alltid, du kommer att älska eller hata den och det gillar jag!

Avslutningsvis

Som ni vet, produceras denna rökbomb av destilleriet Bruichladdich på Islay. De producerar tre sorters whisky: den orökiga Bruichladdich, den kraftigt rökiga Port Charlotte på 40 PPM samt den extremt rökiga Octomore som har en PPM på 100+. Den vi har druckit idag är på 208 PPM och, ja, det finns inte så mycket att tillägga.

Bruichladdich är det destilleriet som har kommit längst med att vara klimatsäkrat, t.ex. använder man som värmekälla en process som använder enbart syre och väte, vattnet man får som restprodukt kan återanvändas och man har helt eliminerat CO2 utsläpp.

Man kanske kan tro att det är ett stort destilleri, men det är det inte. Man har en kapacitet på runt två miljoner liter råsprit årligen, men nyttjar enbart hälften av det. Man använder sig enbart av skotskt korn, varav hälften kommer från Islay och sammanlagt 5% är ekologiskt odlat.

Om du vill ha mer fakta, behöver du inhandla Malt Whisky Yearbook 2022, kanske redan på vår nästa provning.

Slàinte!

Martin