Dagens whisky den 22/12 är:

Benriach

Region: Speyside
Ålder: 35 år
Styrka: 44 %
Fat: Bourbon singelfat
Buteljerare: Malts of Scotland, OB

Doft

  • ”Pappa pappa, kan vi inte gå in i den här fruktbutiken? Den doftar alltid så härligt!”
  • ”Jaja, frukt är alltid bra”
  • ”Känner du pappa? Det doftar citroner, meloner, ananas och honung!”
  • ”Helt rätt älskling – och Guava och Papaya. Allt är jättemoget också.”
  • ”Vad är Guava och Papaya?”
  • ”Det är ingen som vet älskling, men det doftar väldigt gott.”
  • ”Pappa, bakar de här också?”
  • ”Ja, de bakar bananer och serverar med vaniljsås och så bakar de citronrullar och mörbakelser.”
  • ”Vad kul pappa… kan jag få ett glas vatten?”
  • ”Du ska inte ha nåt vatten ungjävel! Njut av doften i andäktig tystnad!”
  • ”… ja pappa…”

Smak

Smaken är lätt oljig och möter dig i dörren med ananas och citron. Detta följ väldigt snabbt upp med cantaloupmelon, persikor, Lichi och mandariner, Jag älskar Lichi!

Det finns en lättsamhet i smaken som är förförande. Ju mer du låter den andas, desto mer dyker det upp. Som jag skrev i doft-delen – undvik vatten!

Eftersmaken är tyvärr bara medellång och fruktig. Mot slutet dyker det upp lite passionsfrukt och en gnutta kryddor.  

Avslutningsvis

Benriach startades 1897, året efter kom Pattison kraschen och 1900 lades destilleriet i malpåse. Där kunde historien slutat och det var verkligen inte långt ifrån att det gjorde det.

Till slut öppnades portarna igen… 1965! Tala om att ligga i träda länge… de som köpte det och började åter producera var Glenlivet Distillers Ltd. Och de var bara ute efter en whisky till blendeds.

Inget kul hände förrän 2004, när Billy Walker och grabbarna från Intra Trading köpte stället 2004, med därefter hände allt på en gång. Nya singelmaltbuteljeringar, nya fat-finishbuteljeringar, experiment med produktionen, rökig whisky … det var en stormvind av nyheter och udda händelser som till slut ledde till att Intra sålde och gick vidare till nya jaktmarker. Kvar har vi nu ett destilleri som producerar en malt vi älskar. En malt vi inte ens visste fanns för typ 20 år sedan… ja, såvida du inte var en jättenörd redan då och nu känner att du behöver skryta med hur du minsann visste redan då…

Slàinte!

Martin