Dagens whisky den 23/12 är:

Glentauchers

Region: Speyside
Ålder: 13 år
Styrka: 53,7 %
Fat: Sherry butt singelfat, 240 flaskor
Buteljerare: Whisky-Doris, OB

Doft

Första sniffen visar vad färgen visade från början – väldigt mycket sherryfat i den här. Svarta körsbär, russin, plommon och solmogna apelsiner. Trots att den är ganska stark med sina dryga 53% ABV, känns den mild i doften

Fast den här vill vi testa med vatten, så… nu dyker det upp en tydlig espressodoft, nötter och mörk choklad. Väldigt inbjudande, tycker jag. Efter ett tag hittar jag även kakaopulver och till slut kommer det en vag doft av tuschmarkör.

Smak

Första miniklunken är försynt, lätt kryddig och efter ett tag lite lätt syrlig. Andra klunken understryker hur krämig den faktiskt är, trots sin relativt låga ålder. Den klargör också att den vill ha vatten, jag riktigt känner hur en massa smaker gömmer sig för mig.

I med några droppar och – voila! Där kommer frukterna 😊. De är torkade och lite bittra till en början, men ju mer du smakar, desto mer visar sig sötman och även de färska frukterna kommer fram och hälsar på. Ta det lugnt med den här och den kommer att belöna dig rikligt.

Eftersmaken är långt och typiskt sherryfatlagring

Avslutningsvis

Grundat år 1897 har det alltid varit en volymwhisky för blended-industrin. Tyvärr är inte alla destillerier fritt tillgängliga för oss. En del betraktas av ägarna som produktionsenheter endast och släpper inte in oss. Glentauchers är ett av dessa och i stort sett hela produktionen på 4,2 miljoner liter råsprit per år går också till blendeds, i det här fallet Black & White, Buchanan’s Black, Teachers och Ballantine’s.

Det lilla som dyker upp som singelmalt är destilleriets 15-åring och nyligen också en 23-åring. De har ytterligare ett par mycket små serier som du kan smaka på och köpa på Chivas Regals olika besökscentrum. Men inget på Glentauchers alltså. Sedan så har vi ju även de oberoende buteljerarna… 😊

Slàinte!

Martin