Dagens whisky den 24/12 är:

Braeval

Region: Speyside
Ålder: 19 år
Styrka: 50 %
Fat: Refill Bourbon fat, slutlagrat på Portvins singelfat, 804 flaskor.
Buteljerare: Dun Bheagan, OB

Doft

Vilken frukthälsning såhär på julafton! Först ett fat med plommon och bredvid står en skål med rominlagda körsbär. På nästa lilla bord ligger det några tropiska frukter och precis bakom dem ligger godiset från vår egen fruktträdgård. Äpplen och päron och se där, där ligger citronen från mitt sketna lilla citronträd… Det är knappt man vill smaka på såsen ens, så gott doftar det. Undrar om den klarar lite vatten…

I med ett par droppar… oj, nu dyker det upp en sympatisk chokladbit och lite söt lakrits. Det är nåt ”juligt” över den här, det kan vara kardemumman och andra kryddor som dyker upp i nåt sorts deg Mot slutet tycker jag mig känna några blommor också, fast det kan vara Renata som smyckat kåken lite hårt… 😊

Smak

En varm och ganska intensiv smak. Kanelsprinklade äppel- och päronskivor. Söta mandariner och lite fler frukter, fast inte överdrivet mycket sötma.

Med några droppar vatten blir chokladen åter tydligare, liksom lakritsen. Mycket trevlig.

Eftersmaken är mellanlång med bakkryddor och citrusfrukter, mest apelsin. Mot slutet dyker fatet upp i eftersmaken och det tillkommer även en viss bitterhet, men inte överväldigande på något sätt.

Avslutningsvis

Destilleriet är i stort sett nytt, det grundades 1973, klarade whiskykrisen på 1980-talet, men var tvungna att gå i malpåse när sekelskiftet kom och med den en dipp i konsumtion. 2008 körde man igång igen och det enda destilleriet presenterat som singelmalt är en 18-åring som bara säljs på Chivas’ besökscentran och till allmän försäljning en 25-åring, en 27-åring och en 30-åring, samtliga lagrade på Bourbonfat och Hogsheads.

Vår sås är lite speciell. Den är också i grunden från bourbonfat, men slutlagringen på Portvinsfatet gjorde den riktigt speciell.

Jag hoppas att ni har haft kul med Wernamo Whiskyvänners adventskalender 2022 och nu återstår bara den sista frågan ni måste ställa er: ”Vad fan ska vi göra nu…?”

Från oss alla till er alla:

God jul och gott nytt år!