Dagens whisky den 23/12  är:

Ledaig

Region: Islands (Isle of Mull)
Ålder: 19 år
Styrka: 46,3%
Fat: Bourbon fat, finish på Oloroso Sherryfat
Buteljerare: Destilleriet

Doft

Rök med lite fuktig jord och gummi, salt kola, valnötter och lite mandlar. Jag känner också lite kryddor, men de är lite otydliga. Jag får se om de framträder klarare med vatten.

I med bara några droppar (för den är inte så stark) och doften av övermogna plommon sprider sig i rummet. En lätt mögeldoft, från den fuktiga jorden finns där också, men den drunknar snabbt i apelsinerna och pepparn som rullar mot dig.

Smak

Krämig, brända kvistar och lite aska. Det finns en antydan av sirap, men den är inte söt, snarare åt det torra hållet. Torkad aprikos, en persika som leker tittut bakom en lakritsstång.

Med vatten blir den söt på ett trevligt Sherry-aktigt sätt, om det inte vore för styrkan i såsen, skulle jag kunna se mig som en gammal engelsk dam på en liten tebjudning. Lakritsen och svartpepparn blir också tydligare.

Eftersmaken är ganska lång och smakar lägereld och saltlakrits.

Avslutningsvis

Man har jobbat hårt på destilleriet för att komma tillbaka till gamla tiders Ledaig i smaken och vad jag förstår så är den här ganska nära. Om det stämmer kan jag bara utbrista: Mer sådant, Whiskynissar!

Jag visste ju att det här är en riktig goding, men jag är själv förvånad över hur eftersmaken rullar i vågor i min munhåla. Ledaig kommer från destilleriet Tobermory på Isle of Mull och om ni vill veta lite fler riktiga fakta om destilleriet, föreslår jag att ni vänder er med förtroende till The Malt Whisky Yearbook 2020. Den finns till försäljning på våra provningar.

Nå… är ni redo för morgondagen…? undrar vad tomten har med sig till oss… ?

Slàinte!

Martin