Dagens whisky den 2/12 är:

Lichtburg

  • Region: Irland
  • Ålder: 15 år
  • Styrka: 57,4 %
  • Fat: Brandy singelfat
  • Buteljerare: OB Rolf Kaspar

Doft

Vilken fantastisk doft! Redan när jag häller upp ett första smakprov fylls rummet med en honungstung whiskydoft. Vid närmare inspektion dyker det upp lite citrusfrukter, grapefrukt och citron. Det finns också nån ospecificerad bakelse mitt i alltihop, jag känner mest degen.

Med en droppe vatten ändras karaktären avsevärt. Nu doftar det av tropiska frukter och doften är så intensiv att jag börjar leta efter damen med den trevliga parfymen. Nu kastar hon krusbär på mig! Jag borde bli arg eller åtminstone irriterad, men hon doftar ju så gott…

Smak

Vanilj och äpplen från fatet blandat med en ganska stark nymalen peppar. Sötman förnekar sig i inte, men det är svårt att identifiera den med den höga styrkan. Den är väldigt torr och dessutom – vilket jag älskar – väldigt oljig. Redan nu känner jag att eftersmaken kommer att kicka rumpa. Det finns frukter också som jag vill lära känna närmare, så i med ett par droppar vatten.

Med lite vatten så händer det grejer! För det första blir oljigheten absolut storartad. Nu flyter de tropiska frukterna fram på ytan och leker med nötter och vinegum sinsemellan snart visar sig ett vackert rött äpple kryddat lätt med kanel, men grapefrukten med sin karakteristiska beska håller ett fast grepp om de hela.

Eftersmaken… ja, här måste jag lämna två olika rapporter. Utan vatten är eftersmaken lång, torr och präglad av eken. Inte alls otrevlig. Med vatten är eftersmaken i bästa fall mellanlång, men mycket mer avrundad och präglad av sötma och mörk choklad. Väldigt trevlig.

Så vad vill du ha? En lite begränsad smakupplevelse men lång eftersmak utan vatten? Eller en rikare upplevelse men kortare eftersmak med vatten? Ditt val!

Slutsats

Nå, gillade ni den här såsen lika mycket som jag? Vilken start på årets kalender!

Whiskyn vi drack är en Teeling egentligen, men buteljeraren Rolf Kaspar från Tyskland valde att ge den namnet Lichtburg istället. Undrar du varför?

Lichtburg är en biograf i mitten på Essen, det är en kulturskyddad teater/biograf som har anor ända tillbaka till 1928. Den spelade också en viktig roll i Tysklands propagandakampanj under andra världskriget, men främst är det en mycket vacker byggnad som förtjänar att uppmärksammas.

Teeling destilleriet är inte gammalt, det grundades av bröderna Jack och Stephen Teeling år 2015, så trots att den här såsen levererades från Teeling, är det uppenbart att de inte producerat den.  Jag kan inte tala om vilket destilleri det kommer från, men det kanske inte är så viktigt..?