Dagens whisky den 4/12 är:

Ardmore

  • Region: Speyside
  • Ålder: 10 år
  • Styrka: 53,6 %
  • Fat: Bourbon singelfat
  • Buteljerare: Whisky-Doris

Doft

En lätt medicinal, sjukhusaktig doft blandas med skorstensröken efter bränt ved. Havet förnekar sig inte och jag undrar om inte frugan står i köket och steker lite bacon. Man känner röken i såsen, men den är inte speciellt intensiv.

Med några droppar vatten blir rökdoften, veden och baconet avsevärt intensivare.

Smak

En lätt pepprig smak som följs åt av rök, mentol och en metallisk historia. Efter ett tag kommer det en sympatisk sötma följt av en lätt antydan av eukalyptus. Mycket sympatisk!

OBS! Vattnet som lyfte doften, dödade smaken. Undvik!

Eftersmaken är inte speciellt lång och lite torr.

Slutsats

Destilleriet grundades 1898 av Adam Teacher, som var son till den mer berömde William Teacher. Fast vad whiskyrötterna anbelangar, var de lika djupa och rejäla som hos farsan. Destilleriet var i familjens ägo fram till 1974, då en ägarkarusell startade som slutade med att Beam inc, sedermera Beam Suntory köpte/bytte till sig det 2011.

Destilleriet värmde sina lökformade pannor med kol ända fram till 2000, då man gick över till indirekt ångvärme. Man mältade även sin egen malt fram till andra hälften av 70-talet. Nu köper man färdigmältat av lokala specialiserade producenter, fast män kräver fortfarande att man använder sig av Aberdeenshire torv från St. Fergus.

Man är än idag ett av de största och modernaste destillerierna i Skottland och producerar 5,1 miljoner liter råsprit om året. Ardmore är också det enda Speyside destilleriet som producerat rökig whisky ända sedan sin födelse. Idag producerar man även en orökig sås som går under namnet Ardlair, som inte heller är så tokig.

Det mesta av rökiga Ardmore går åt till Teacher’s blend, där den är den enda rökiga malten i en blandning av 30 malter. Fast på sistone har singelmaltförsäljningen ökat avsevärt, medan Teacher’s blend tappat kraftigt.