Dagens whisky den 5/12 är:

High Coast

  • Region: Sverige
  • Ålder: 11 år
  • Styrka: 50,3 %
  • Fat: Nya ekfat och Bourbonfat
  • Buteljerare: Destilleriet

  Doft

  Det är lite som att gå på eftermiddagsfika, det står lite syrliga frukter på bordet i en skål, typ krusbär och sura körsbär, bredvid ligger en äppelkaka med en skål vaniljsås vid sidan om. Man verkar ha tänt öppna spisen, för det doftar lätt av en ren rök utan tillsatser. Står det en kopp varm choklad nånstans också?

  Med lite vatten dyker det dessutom upp lite pepparkaksbröd och en svag doft av kanel och råsocker.

  Smak

  Den smakar faktiskt mera rökigt än den doftar med spår av sot kaffebönor och mörk choklad. En mycket trevlig upplevelse måste jag säga!

  Med en liten skvätt vatten (som den tål alldeles utmärkt) kommer det fram lite sötare smaker som riktigt övermogna äpplen och en rinnande blommig honung.

  Eftersmaken är mellanlång, torr och lätt sotig. En liten sötma infinner sig mot slutet tillsammans med nyklippt gräs.

  Slutsats

  Jaha, så det här var Höga Kustens första 11-åring. En mycket stabil upplevelse och smakmässigt ligger den väldigt väl i linje med den smak man vill ska representera destilleriet. Whiskyn är inte presenterad i fatstyrka, den var 61,25 % som man sedan blandade ner till 50,3 %.

  Destilleriet är grundat 2010 och man kan inte säga annat än att det är välskött på alla nivåer. Man producerar 300 000 liter råsprit per år och det räcker f.n. gott för allas behov.

  En sista kommentar: Höga kusten har från första början varit exemplariska med presentationen av sina såser. Allt beskrivs på ett sätt som verkligen alla producenter borde ta efter. Egentligen borde det vara obligatoriskt. Om ni är nyfikna på hur grabbarna på f.d. Box jobbar, kolla in denna whiskys hemsida.