Dagens whisky den 8/12 är:

Bunnahabhain Staoisha

  • Region: Islay
  • Ålder: 7 år
  • Styrka: 55,5 %
  • Fat: Refill Butt singelfat
  • Buteljerare: OB The Maltman

  Doft

  Vad trevligt med en rejäl brasa på stranden, askan regnar långsamt ner över oss. Driftveden som bränns har uppenbarligen behandlats, det doftar lite tjära, men det spelar ingen roll. Lite mera synd över bildäcket som någon slängde på, men det försvinner nog snart…

  Med lite vatten finns det lite lakrits och anis över den, samtidigt som det fruktiga kommer fram tydligare. Det är grapefruktskal och citron med en släng av salta karameller. Det finns något gammalt över den, typ läder. Jag gillar det!

  Smak

  Röken är självklart väldigt tydlig, men det första som slår mig är sötman. Därefter kommer tjära och kalk och hela upplevelsen känns krämig, nästan oljig.

  Med vatten trycks sötman tillbaka och istället lyfts röken och ekens smaker fram. Det finns också något kemiskt här, typ jod. Då och då poppar det upp en karamellsmak, men jag är inte säker på den, eftersom den försvinner nästan lika fort som den visade sig.

  Eftersmaken är ganska lång och söt med lakrits och anis sprinklat med citronzest.

  Slutsats

  Jaha, se där, det tog inte lång tid för oss att smaka på en rökig Bunna! 😊 jag vet att det är lite udda att ha samma destilleri två dagar på raken, men ni måste hålla med om att de är så olika och vi tyckte att det kunde vara roligt att testa dem så tätt inpå varandra, för jämförelsens skull. Hoppas ni tyckte om det, själv är jag – ärligt talat – hänryckt!