Dagens whisky den 10/12 är:

Strathmill

  • Region: Speyside
  • Ålder: 30 år
  • Styrka: 51,3
  • Fat: Singelfat Bourbon Hogshead
  • Buteljerare: Whisky Doris

  Doft

  Här finns det gott om dofter, men det första som slår mig är hur mycket mäsken slår igenom. Jag kan känna det malda kornet och det får mig omedelbart att tänka på hur det mals, proportionerna, tiden det tar att mäska m.m.

  Sedan dyker de vanliga upplevelserna upp. Det är klart att vanilj och äpplen håller låda, men de är faktiskt inte så övertygande som man skulle kunna tro, trots 30 år i ett Bourbon Hogshead. Jag tycker faktiskt att de gröna vindruvorna är de som håller låda på riktigt här och de är starkt påhejade av den nymalda rosépepparn

  Smak

  En ganska kraftigt kryddig smak av malt och… jag skulle vilja påstå svagdricka..? den är väldigt torr och nästan helt utan antydan av sötma, snarare åt det bittra hållet. Det finns lite frukter någonstans i bakgrunden, men jag kan inte identifiera dem, trots upprepade försök.

  Med några droppar vatten kommer det fram mera övermogna frukter, men på nåt sätt blir det inte så intensivt.

  Eftersmaken är inte speciellt lång och dessutom utan större utsvävningar. I det hela känns den lite besvärlig att beskriva och det är som om åldern på nåt sätt missat den här.

  Slutsats

  Destilleriet ligger oerhört vackert längs med floden Isla i utkanten av Keith, men du får nöja dig med att titta på utsidan, eftersom de inte har något besökscenter. Den här såsen dyker mycket sällan upp som singelmalt, egentligen bara som OB buteljeringar. Det finns ändå en god chans att du smakat de, eftersom den är nyckelingrediensen i J&B Blended Scotch.

  Strathmill destilleriet grundades 1891, mitt i den stora wiskyboomen. Men en del av destilleriet hade stått där sedan 1823 och var i själva verket en kvarn. Det är inget destilleri du besöker, det är ett rent produktionsdestilleri utan besökscenter av något slag. Såsen skall användas i blends och då nästan uteslutande i J&B Scotch Whisky.

  Man har en kapacitet på runt 2,6 miljoner liter råsprit årligen men f.n. är singelmaltproduktionen på en väldigt låg nivå, mest beroende på att J&B Blended Scotch halkat ner på listan över mest poppis såser. Istället har man på senare år producerat gin istället ☹.

  Om ni åker till Keith, så var inte ledsna över att inte kunna besöka destilleriet, grannen är nämligen Strathisla, ett av de vackraste destillerierna och de har hela paket. Även om de inte heller producerar speciellt mycket singelmalt för marknaden… 😊