Dagens whisky den 11/12 är:

Glenallachie

    • Region: Speyside
    • Ålder: 11 år
    • Styrka: 58,1 %
    • Fat: singelfat Ruby Port Pipe
    • Buteljerare: Destilleriet

    Doft

    Så, om någon undrar hur portvin doftar, ta en snabb sniff på den här raringen! Det är övermogna bär och plommon med en släng av fikon. När det fått stå lite, hittar man en läderdoft som är mycket sympatisk åtminstone i min näsa.

    Med vatten – jag hade faktiskt i ganska mycket vatten – tittar det fram lite rostade och lätt honungs-kanderade pinjenötter och efter ett tag även lite kaffebönor.

    Smak

    Chokladkaka och körsbär med en släng av ljung. Jag tycker att den är för stark (!) så jag har i lite vatten ganska snabbt.

    Jag har i en rejäl skvätt vatten och nu börjar det hända saker! Fatet kommer nu fram mycket tydligare, lätt syrligt med lite honungssmak, fast utan sötman. Körsbären finns där också och chokladkakan, extra rik på kakao är också där och skämmer bort dig.

    Eftersmaken är mellanlång, syrlig och avslutar med en släng av kanel.

     

    Slutsats

    OK, det var en kul liten whisky, fatet gav definitivt en annorlunda karaktär som man kan både gilla och ogilla beroende på ens preferenser.

    Glenallachie är ett intressant destilleri, Det ägs av The Glenallachie Distillers co. vilket innebär att det ägs av mindre intressen och inte av de stora drakarna. Så var det inte alltid, destilleriet byggdes 1967, mitt i whiskyboomen som rådde.

    Det lyfte aldrig riktigt, singelfatsbuteljeringarna var väldigt sällsynta och såsen användes nästan uteslutande i blends som Passport, 100 Pipers och Clan Campbell. Tills en trio whiskyhjältar bestående av Billy Walker, hans långtida samarbetspartner Trisha Savage och f.d. Inver House-chefen Graham Stevenson klev in 2017 och köpte destilleriet från Chivas Brothers (Pernod Ricard egentligen).

    Billy är välbekant i whiskyvärlden, han har ägt Benriach, Glenglassaugh och Glendronach – och nu kan ni kanske ana varthän det lutar. Glenallachie är en robust sås som lämpar sig väl för lång lagring och i köpet ingick 50 000 fat… Vi har mycket roligt att förvänta oss av dem i framtiden.

    Destilleriet har en kapacitet på 4 000 000 liter årligen, men producerar endast 700 000 liter, vilket tillåter lång fermentering med de effekter det innebär för slutprodukten. Man använder också nästan all sås till singelmalt nuförtiden, så det roliga är tillbaka!