Dagens whisky den 12/12 är:

Millstone

  • Region: Holland
  • Ålder: 5 år
  • Styrka: 54,7 %
  • Fat: 1st. fill Olorosofat
  • Buteljerare: OB Whisky Druid

  Doft

  Hmm… Det knastrar bakom dörren, det låter ju inte alls farligt så jag sticker väl in skallen…

  Omedelbart smäller det av några fyrverkeriknallar och fosforen ligger ganska tung i luften. Det luktar lite rök också, men inte den sortens som får mig att springa iväg med gråten i halsen, så det är väl bara att gå närmare, hur mycket farligare kan de bli?..

  Vid en närmare sniff känner jag lite maskinolja, intressant. Nu borde jag lämna rummet, men innan jag hinner, ser jag skålen med enbär och körsbär på bordet. Varför har de hällt på timjan och basilika på frukten? Inte för att jag klagar, det doftar väldigt gott.

  Undrar vad som händer om jag häller på lite vatten? Med darrande hand sticker jag fram min pålitliga drippelidroppare (pipett för er som snålar med bokstäverna…) och släpper ner några droppar vatten.

  Ett skynke jag inte sett innan höjs upp och avslöjar en skål med torkad frukt. Den ligger på en gammal dammig trähylla. Fosforen är nu lite starkare men det avskräcker inte, eftersom jag blir distraherad a Nesqik chokladdrycken som nån jävel gömt nånstans i närheten…

  Smak

  En intensivt syrlig smak med en massa lakrits… vem anade? En mycket ren rök snurrar runt russin, dadlar, björnbär och … ja… marmelad?

  Vattnet avslöjar hemligheterna, det är jordgubbsmarmelad och den är söt och tung. Lätta sulfatsmaker slår igenom, men de drunknar ganska effektivt i en mix av kryddor och bitter choklad. Rökigheten tar alltmer plats.

  Eftersmaken är medellång med körsbär och rök. Lite syrlig bitterhet också.

  Slutsats

  Destilleriet heter Zuidam Distillers och grundades 1974 i Baarle-Nassau, en liten håla med 6500 invånare på gränsen till Belgien. Det började som ett familjeföretag och producerade likörer, Genever, gin, rom och vodka. Man började producera whisky 1996 och som ni märker på dagens whisky, är de inte så dåliga på det.

  Det går nog ganska bra, eftersom de utökade med två pannor år 2020 och numera odlar man eget vete och havre på en närliggande gård.

  Den äldsta whiskyn man presenterat är en ickerökig 23-åring på Olorosofat, men man producerar även rökigt.