Dagens whisky den 14/12 är:

Glen Moray

   • Region: Speyside
   • Ålder: 20 år
   • Styrka: 52,3 %
   • Fat: singel Sherrybutt
   • Buteljerare: Whisky Doris

   Doft

   Ganska tung doft med mycket variationer. Vi kan börja med sherrytonerna, men de är inte helt enkla. Det finns en kryddighet som överraskar lite. Den smutsas ner av en svaveldoft som snurrar runt hela tiden, fast den blir inte otäck någon gång.

   Med lite vatten hittar jag mörk choklad och starkt kaffe. Det är en mycket komplex doft och jag är säker att ni hittar mycket mer.

   Smak

   Wow! En mycket kraftig och kryddig smak, örterna bara sprutar ur den här lilla raringen. Karaktären är oljig och full av kraftigt övermogna, nästan ruttnande plommon. Vad udda att det kan vara så gott! Det finns en antydan av choklad men fullständigt utan sötma. Tvärtom smakar den sällsynt torrt.

   Med lite vatten ändrar den karaktär jättemycket, nu blir den plötsligt mild och täckt med läcker marsipan från Lübeck.  Örterna hänger med även efter badet.

   Eftersmaken är mycket lång med mandel och choklad, den är också väldigt torr, nästan så man vill dricka lite vatten till.

   Slutsats

   Den här såsen tror jag kan bli en liten vågdelare, antingen kommer man att älska den eller hata den. Själv är jag barnsligt förtjust i den.

   Destilleriet började producera whisky 1897, men historien går mycket längre tillbaka än så. Egentligen började berättelsen 1830 Elgin West Brewery började producera ale med god framgång.

   Fast 1897 började man även producera whisky och första spriten produceras den 13/9 1897. Man var ganska unika från första början, man fatade t.ex. redan från början på Marsala fat och Sherryfat.

   Förutom avbrott för världskrigen har man producerat i stort sett hela tiden och främst för blendeds.  2008 köptes man upp av La Martiniquaise och sedan dess har man ökat produktionen från 2,2 miljoner liter råsprit till 3,2 miljoner liter. Den kapaciteten behövs verkligen, man sålde mer än två miljoner flaskor singelmalt och dessutom har ägarna tre stora blends, Label 5, sir Edward’s och Cutty Sark som säljer 58 miljoner flaskor årligen och slukar massor med godis i sin produktion.

   Man utökar just nu maskineriet ytterligare och kommer därefter att producera mer än fem miljoner liter råsprit årligen. Det är kul att inte allt ägs av jättarna, här kan man verkligen se att det finns goda möjligheter att utmärka sig!