Dagens whisky den 15/12 är:

Isle of Lime

      • Region: Gotland
      • Ålder: 7 år
      • Styrka: 46 %
      • Fat: Bourbon och ny amerikansk ek
      • Buteljerare: Destilleriet

      Doft

      En intensiv doft av vaniljpudding är det första som slår mot mig. Man känner verkligen effekten av de nya amerikanska ekfaten., det finns också en sötma i den här som är ganska sympatisk, om än inte speciellt uttrycksfull.

      Smak

      Vaniljen förnekar sig inte i smaken heller och den fylls på med en smak av kryddpeppar och bubbelkaka. Återigen finns det en viss sötma där, men att beskriva den som karamell (vilket jag sett att andra har gjort), det vill jag inte göra. Jag kan nog hålla med om att det finns ett inslag av hö. efter ett tag dyker det upp en liten antydan av rök, jag känner den mycket lite, men Renata tycker att den är ganska tydlig.

      Avslutet är inte speciellt långt och smakar mest en väldigt rak och okomplicerad malt med lite vitpeppar ovanpå.  I det stora hela är det inget fel på den här, fast det är ingen favorit hos mig.

      Slutsats

      Isle of Lime, översatt ”Ön av kalk”, ligger i det gamla sockerbruket på Gotland. Destilleriet grundades 2004 av Anders Stumle som hade köpt det nedlagda sockerbruket därför att han behövde utrymme för sin snus-verksamhet. Bruket var billigt och Stumle hade pengarna och de stora idéerna.

      Han planerade för en ekologisk odlingsverksamhet på markerna och till viss del har han lyckats följa upp det i verkligheten. Bland det roligaste han gjort (enligt min åsikt) var att starta en tobaksodling. Han lät bygga ett stort glashus och planterade sina plantor. Tanken var självklart att producera ett helt eget snus, men det visade sig att tobaken som producerades svar av sådan utmärkt kvalitet, att man bestämde sig istället för att sälja hela skörden till Tektor Cigars. Där rullar man cigarrer av tobaken, av högsta kvalitet vill jag påpeka.

      Vad gäller själva whiskyproduktionen, så är man verkligen småskaliga. Man har en kapacitet på 60 000 liter råsprit/år och man använder sig i så stor grad som möjligt av närodlat korn.

      För ett antal år sedan flög vi till Gotland på en endagstripp, köpte råsprit som vi lagrade på vinfat och producerade sedermera en väldigt vacker buteljering. Det är enligt min åsikt den bästa Isle of Lime jag smakat till dags dato och jag tycker kanske att destilleriet borde titta på att ta sin produktion åt det hållet. Fast det är klart att ekonomisk realitet spelar in och eftersom jag inte vet ett dugg om den, kan jag bara säga: ”Good job!”.

      Om ni vill veta precis alla fakta om dagens whisky, kolla här.