Dagens whisky den 23/12 är:

Glenkinchie

Region: Lowlands
Ålder: 24 år
Styrka: 57,2 %, naturlig fatstyrka
Fat: refill europeiska Butts, 5928 flaskor
Buteljerare: Destilleriet

Doft

Det är ganska bra drag i doften och den vill verkligen visa sig från sin bästa sida. Den har polerat upp trälacket och för extra doft har den prytt sig med färska avbrutna kvistar och lite malda mandlar. Den håller sig i gott skick även till vardags, jag känner resterna av kokosoljan.

Med lite vatten framträder mogna frukter, äppeljuice och lite vanilj. någon skrev som en Pina Colada med whisky istället för rom och det känns väl inte helt fel.

Smak

Aah, härligt skarp och pigg i smaken. Apelsinen och citronen bollar en kokosnöt mellan sig med en vaniljstång som slagträ. För att inte slå sig när de ramlar, har de bäddat med grönt trä.

Med vatten är det gröna téet tydligare och det har sötats med en tesked honung. Mogna äpplen och lite kornsirap finns också i rummet. Det finns även en lätt terpentinsmak och en antydan av lakrits, som jag tror kommer från nya fatinslag. Det verkar som att många tror att faten är sherryfat, men jag är inte alls övertygad om det. Destilleriet kallar det ”europeiska butts”, ingen spec på innehållet.

Eftersmaken är ganska lång med ytterligare lakrits och en antydan av mynta.

Avslutningsvis

Jag gillar Lowlands whiskies. Inte så fruktiga och viftande med armarna, men eftertänksamma och åh så goda när de uppnått mogen ålder. Min favorit är Bladnoch, men denna påminner mycket mer om Rosebank, vilket inte är dumt alls.

Destilleriet är ett av de äldsta, byggt 1825, fast det hette Milton på den tiden. Namnet Glenkinchie dök upp 1837, då bröderna Rate registrerade en licens under det namnet.

Idag är destilleriet i Diageo’s ägo och det mesta av såsen används till blends som Johnny Walker red label och black label, Haig, Buchanan och inte minst Dimple, som jag har en lång historia med. Fast den delar jag bara med de närmaste vännerna, så… nästa provning kanske…?

Om du vill ha mer fakta, behöver du inhandla Malt Whisky Yearbook 2022, kanske redan på vår nästa provning.

Slàinte!

Martin