Dagens whisky den 23/12 är:

Caperdonich

   • Region: Speyside
   • Ålder: 22 år
   • Styrka: 55,2 %
   • Fat: Singel Hogshead
   • Buteljerare: Signatory

   Doft

   Torkad aprikos med russin och apelsin. Det finns något oljigt i doften också. Eken hänger med, men jag tycker inte att den tar för mycket plats.

   Med vatten, vilket jag tycker att ni ska undvika, tycker jag mig hitta en aning kardemumma och kaffe.

   Smak

   En intensiv smak av apelsinskal följt av Baklava med lite smält smör och ljus sirap. Det hänger nog en bit fänkål i närheten. Efter ett tag kommer det ett par smörkolor och hälsar på och de har en liten skål vitpeppar med sig.

   Vatten gjorde den tråkig, undvik! Jag hade tur och offrade bara en liten mängd.

   Eftersmaken är ganska lång och sötaktig med sirap och en liten aning kryddor.

   Slutsats

   Välkommen till döda destilleriers sällskap, vad roligt att du ville komma! Är du nyfiken på det här specifika liket? OK, då kör vi:

   Destilleriet grundades 1897, då whiskyboomen var i full blom. Ett år senare var boomen över, kraschen var ett faktum och allt förändrades. Men låt oss ta ett steg tillbaka.

   Grundaren var en viss major James Grant, stolt ägare av Glen Grant och han byggde destilleriet i Rothes på andra sidan vägen från Glen Grant. Det gick då under namnet Glen Grant 2 och det talades om att det gick en whisky-pipeline mellan destillerierna. Det viskades också om att vissa medborgare kopplade upp sig själva på den för att fixa sin egen angels share. Det skulle säkert ha skapat vågor i stan…😊

   Hursomhelst, kraschen kom, destilleriet stängdes 1901 och förblev stängt fram till 1965. När det åter öppnades hade företaget utvecklats till ”The Glenlivet and Glen Grant Distilleries Ltd”. Den skotska whiskylagen hade också utvecklats och destillerier fick inte längre ha samma namn, så det var då man bytte till Caperdonich.

   Man hade naturligtvis uppdaterat hela produktionen och blivit ett av de första verkligt moderna destillerierna som kunde skötas av endast två personer (!)

   Sedan löpte livet på, till 2001 då Pernod Ricard köpte destilleriet. Ett år senare la de ner det och 2010 bekräftade man slutet genom att totalt demolera stället.

   Såsen vi dricker idag är en av de sista producerade dropparna, från år 2000. Hittar ni en flaska Caperdonich, köp. Investeringen är sund, våran 22-åring kostade 4000 kronor för ett år sedan och tro mig, priserna kommer inte att sjunka.