Dagens whisky den 24/12  är:

Mortlach

Region: Speyside
Ålder: 29 år, kokat 1988
Styrka: 55,1 %, fatstyrka
Fat: Bourbon fat, slutlagrat på Sherry fat, 534 flaskor
Buteljerare: Cadenhead

Doft

Kvalitetstobak stoppat i en gammal pipa, nyrostade afrikanska kaffebönor och… vem fan spillde kakaon…?

Med vatten doftar det gamla Skottland! Tweedjacka, gaslampa, lite lera på den handvävda dörrmattan. Mot slutet känner jag en vag doft av sommartryffel.

Smak

Hmm… kaffebönorna och piptobaken återkommer även i smaken, fast här ackompanjeras de av svarta oliver och lite… kolsot? Nåt åt det hållet. I bakgrunden håller någon på att breda en toast med apelsin… nej, grapefruktsmarmelad. Det var ju lite taskigt, så här på julafton. Efterrätten ska ju bestå av en dum gröt eller lite halvtorra ostar…

I med lite vatten (och vilken lycka att den här tål vatten bra, jag vill inte att det ska ta slut…). Nu ändrar den karaktär, den blir sötare, som en liten ingefärskaka, men den är inte ensam, jag tror att den tagit ett bad i fläderlikör.

Eftersmaken är lyckligtvis lång och domineras av ingefära, honung och något lite elakare… kan det vara en släng av svavel från utbrända tändstickor? Eftersmaken är faktiskt ganska kryddig i allmänhet.

Avslutningsvis

Den här whiskyn var en av de få som vi inte hade en aning om hur den smakade, men vi hade starka förhoppningar om den. I mitt tycke fylldes dessa med råge.

Jag ska inte skriva om destilleriets historia och dess olika roliga buteljeringar, om ni vill veta lite fler riktiga fakta om destilleriet, föreslår jag att ni vänder er med förtroende till The Malt Whisky Yearbook 2020. Den finns till försäljning på våra provningar.

Jaha mina vänner, då har vi kommit till vägens slut för i år, allt som återstår är vackra minnen från året som gått och stora förhoppningar på året som kommer. Vi kommer att debattera destilleriernas anpassade filosofier och girighet, samtidigt som vi kommer att älska de nya buteljeringarna som väntar på att avnjutas av oss.

Vi kommer att ha vilda diskussioner om ifall vår tid på jorden kommer att avslutas av Trump, Putin, Xi eller Moder Jord själv. Politiken och dess patetiska ytlighet och kortsynthet kommer att dela oss som döda havet och vi kommer att fortsätta lägga ut selfies i full övertygelse om att jordens nav går rätt igenom våra navlar och vi kommer att vara buttra över att inte alla begriper denna enkla sanning.

Men just nu, just idag kära Whiskyvänner, låt oss samlas runt det klara och det enkla. Det klara är att Glenlivet och Lagavulin står huvudet högre än alla andra (?) och det enkla är att vi önskar var och en från djupet av våra hjärtan en:

God Jul och ett Gott Nytt År!

Vi ses snart, kanske redan på nästa provning?

Martin