Dagens whisky den 24/12 är:

Bruichladdich

Region: Islay
Ålder: 25 år
Styrka: 48,4 %
Fat: Blandat
Buteljerare: Destilleriet

Doft

Direkt träffar man på en gammal favorit, marsipanen. Den verkar vara doppad i jordgubbskaramell och kokos, men mycket snart dyker det upp fler frukter som vill vara med och leka. Det är plommon, päron och nån citrusfrukt, kanske blodgrape? Jag är inte riktigt säker.

Med ett par försiktiga droppar vatten flyger det lite riven muskotnöt förbi mig med rostade hasselnötter i bakvattnet. Vaniljen verkar inte komma från eken, utan snarare från engelska biskvier.

Smak

Den är härligt krämig och en riktig fruktbomb. Det känns lite konstigt att beskriva dem, eftersom det verkligen är ett överflöd av sällan skådat slag. Det som sticker ut lite extra är körsbären i lyxiga praliner. Dessutom har den en intensiv sötma av honung och karamell

Med vatten fyller de rivna apelsinskalen gommen och de får snabbt konkurrens av kokosflarnen. Sedan kommer det rostade kaffebönor, valnötter och muskotnötter. Det hela avslutas av ytterligare en våg av socker.

Eftersmaken är ganska lång med mycket nötighet, sötma och ek. Mot slutet blir den ganska torr, men aldrig otäck.

Avslutningsvis

Som ni märkte blev det ingen fatstyrke-whisky på julafton. Ibland får man helt enkelt acceptera ett det även finns utmärkta whiskies som fått genomlida iskalla bad och ändå kommit ut på andra sidan starka och fina… den här är fantastiskt komplex och dynamisk, men eftersom jag inte hade en stor sample, fick det bli ett test utan vatten.

Destilleriet grundades 1881 av Barnet Harvey som ett svar på den ökade efterfrågan på whisky från blended industrin. Bruichladdich betyder strandsluttningen. Det ligger strax norr om Port Charlotte på halvön Rhinns. Tvärsöver den djupa viken Loch Indaal ligger destilleriet och samhället Bowmore.

1939 köptes man upp av amerikaner som hade en vision om att göra en typisk skotsk whisky, ”The Real McCoy”. Denna förhoppningsvis utmärkta produkt skulle därefter exporteras till USA där förbudstidens slut skapat en marknad. Detta slog dock inte väl ut, delvis beroende på andra världskriget. 1952 såldes destilleriet vidare till några whiskyhandlare från Glasgow som i sin tur sålde det vidare 1969 till Invergordon Distillers Limited. JBB gick in 1993 och köpte Bruichladdich Distillery bara för att lägga det i malpåse två år senare då lagerhusen var fyllda och man istället ville satsa på Isle Of Jura som man köpt åtta år tidigare.

Destilleriet drevs några månader under 1998 men lades återigen i malpåse. I december 2000 gick tre kollegor på Murray McDavid in med £7,5 miljoner och köpte destilleriet och dess 7000 fat. Jim McEwan anställdes som manager och blev även delägare i företaget. Den 29:e maj 2001 slog Bruichladdich åter upp portarna efter en omfattande renovering. Officiella buteljeringar från Bruichladdich avlöser nu varandra och de satsar mycket på marknadsföringen av ”nya” Bruichladdich som man kort och gott kallar ’Laddie’. Bruichladdich Distillery tillverkar även två rökigare whiskysorter som ni känner till väl, Port Charlotte och Octomore.

Jaha… här tar det slut, kära Whiskyvänner. 24 dagar, lika många fantastiska whiskies och nu återstår det inget annat än att återvända till ägglikören, glöggen och snapsarna. Jag hoppas att ni har funnit viss njutning i såserna och att ni, liksom jag, tar vaccinet snarast så att vi kan träffas åter och hitta på fler tokigheter som förnöjer och uppmuntrar. Om inte annat har året 2020 visat oss hur skört livet och därmed vänskapen är och hur viktigt det är att kultivera den och vattna den ordentligt. Självklart helst med utmärkt whisky 😊

Från oss alla till er alla:

God jul och gott nytt år!