Dagens whisky den 2/12 är:
Yushan Signature
Region: Taiwan
Ålder: NAS
Styrka: 46 %
Fat: Sherry fat,
Buteljerare: Destilleriet
Doft
En intensiv sherrydoft smäller till mig så snart jag närmar mig. Det är russin, fikon, dadlar och lite apelsinskal. Efter den första överraskningen dyker det upp lite mjölkchoklad och kakdeg.
Med lite vatten blir doften intensivare, nu dyker du upp lite lim och läder. I bakgrunden känner jag också fuktskadat trä och en antydan av rosenvatten. Klart intressant.
Smak
Russin och dadlar sprinklade med kokosflingor, någon häller upp lite exotiska kryddor och maler lite färsk peppar. Ingefäran som ligger skalad på bordet lägger till sitt till den utsökta smakbilden.
Eftersmaken är inte speciellt lång med en tydlig smak av smörig mälta och citronskal och – precis i slutet dyker det upp nån röd frukt, läckert!
Avslutningsvis
Hej världen! 😊 vi är bara på dag två och redan är vi så långt bort vi kan komma, i Taiwan. Det är det taiwanesiska destilleriet Nantou Distillery som har producerat fram en hel serie av whiskies son går under namnet Yushan Signature. Den finns i rökig, ickerökig, bourbonlagrad och- som i vårt fall – sherylagrad. Åldern är inte helt lätt att bedöma, eftersom faten mognar i ganska het miljö, men jag skulle vilja påstå att det är runt sex år, vilket skulle motsvara mer än det dubbla i Skottland.
Namnet Yushan kommer från Taiwans högsta berg med samma namn och som ni har märkt, det är en utmärkt sås. Destilleriet öppnade dörrarna 1977, men började inte koka whisky förrän 2008. Ägarna är den statliga organisationen Taiwan Tobacco and Liqeur co. (TTL) som fram till 2002, innehade monopol på alkohol och tobak i Taiwan. 2002 gick landet med i WTO och då fick man släppa monopolet.
TTL driver sju destillerier och två bryggerier, men Nantou är det enda som producerar singelmalt.
Slàinte!
Martin