Dagens whisky den 3/12 är:
Kilchoman
Region: Islay
Ålder: 12 år
Styrka: 58,5 %, fatstyrka
Fat: Bourbon och Port fat
Buteljerare: Destilleriet
Doft
När man doftar på den här K-mannen, känner man sällan alkoholen, trots dess styrka. Det som dominerar är en icke-rökig rökig doft full med maritima toner av alger. Havet sprejar näsan lite försiktigt och med sig drar den en svag antydan av ansjovis.
Med några droppar vatten kommer de fruktiga kvaliteterna mer till sin rätt. Det är röda bär, inklusive lite omogna jordgubbar. Valnötter rulla det in också på ett hörn. Det finns lite mousse-karaktär över det hela, gjort på vit choklad, vilket ju alla vet är den sämsta chokladen… 😊. Även med vatten är doften fortsatt skarp och maritim.
Smak
Denna lilla goding är silkeslen och krämig med en liten smak av kryddor i bakgrunden.
Jag testar den ganska snabbt med vatten och det var ett bra val. Såsen tappar inget av sin attityd, men smakerna är nu mera tillgängliga. Det börjar med en rökt skina och röd marmelad. Det finns en sympatisk smak av högkvalitativ marsipan med inte för mycket sötma och en vaniljkräm som serveras med rivna nötter. Kanske även lite honung. Kryddorna som fanns i doften är ganska enkla, det är salt och peppar.
Eftersmaken är ganska lång med en bra sälta och en lite metallisk malt som uppenbarligen tuggat på lite surkål och… svarta körsbär…?
Avslutningsvis
Ni som kollade flaskan lite noggrannare, märkte att det står ”European Tour 2023”. För er info, det här är något som Kilchoman gör årligen, fast i vanliga fall brukar de presentera en Machir Bay i fatstyrka och sen får det vara bra.
Den här gången kom de med 3325 flaskor av en blandning av Bourbon och Port fat i en 80/20 ratio. Såsen är antagligen buteljerad i fatstyrka. Man lastade sin Kilchoman Landrover och besökte 12 länder och 51 butiker och den här whiskyn gick bara att köpa där. Tur man har kompisar… 😊
Kilchoman var år 2005 det första nybyggda destilleriet på Islay på över ett århundrade. Den drivande kraften var Anthony Wills, som flyttade till ön för att öppna ett ”Från korn till flaska”-destilleri tillsammans med Rockside farms ägare Mark French.
Idag kan man påstå att det har lyckats ganska väl. Man odlar sitt eget korn på Rockside farm och man golvmältar själva med torv från närliggande marker, liksom övriga steg fram till den färdiga produkten, en rejäl Islay Whisky!
Framgången med Kilchoman var mycket betydelsefull, för den inspirerade många entreprenörer till att starta själva. Sedan 2005 har det öppnats 52 destillerier och fler är på gång!
Produktionen har stabilt ökat, från 100 000 liter råsprit per år till dagens 650 000 liter och allt buteljeras som singelmalt. Man använder sig inte av kylfiltrering eller färgning och det enda man gör är att spä ner whiskyn till lämplig styrka, ofta nog 50 %.
Restprodukterna från whiskyproduktionen används som gödsel på gården samt även som foder till gårdsdjuren, så man är ett eko-destilleri i ordets rätta bemärkelse.
Slàinte!
Martin