Dagens whisky den 17/12 är:
Ardmore
Region: Highlands
Ålder: 15 år
Styrka: 56,3 %
Fat: Hogshead singelfat, finish på Madeira fat
Buteljerare: Berry bros. & Rudd OB
Doft
Hiijaa, nu ska vi ut och rida! Men först måste vi ha en liten matsäck: några fina bröd, lite gräddfil och en söt Chutney som vi kan vispa ihop och doppa våra fina bröd i. Den där hästspillningen städar vi undan när vi kommer hem igen, upp i sadeln nu! Sniff sniff… vad gott den doftar, av läder och hästsvett och – vet du vad – lite jordiga teblad ligger också nånstans och doftar, leta upp dem så tar vi med dem också! 😊
Smak
Fullkornsbröd med söt senap och en skvätt pastis till. Riktigt läckert, men här behövs nog lite vatten för att öppna den ordentligt. Jag vet att många av er föraktar vatten som … ja, som jag gjorde medan jag fortfarande var ung och vacker… Men tro mig, den högre alkoholhalten mår utmärkt av att vattnas ner.
Nu minsann, är det inte en Triple-Sec med lite lakrits, kanelkaka och lite syrliga äpplen som man hällt lite ljung-honung över. Oerhört läckert! Röken kommer också till sin rätt mycket bättre nu.
Eftersmaken är ganska lång och lite bitter. Det är lite som en enkel drink i munnen, ljus rom blandad med lime och ack så lite honungssirap.
Avslutningsvis
Som så många destillerier byggdes Ardmore i slutet på 1800-talet, närmare bestämt 1898. Pappan var Adam Teacher, sonen till William Teacher. Teacher’s är för övrigt fortfarande den största konsumenten av denna singelmalt, destilleriet har faktiskt väldigt få egna buteljeringar.
Likväl är det en jätte inom whiskybranschen, man har en kapacitet på upp till 5,2 miljoner liter råsprit/år som utnyttjas nästan till fullo (4,9 miljoner liter förra året). Man producerar en rökig whisky, 12–14 ppm, vilket faktiskt inte är så udda som det verkar. Förr producerade nästan alla Speyside destillerier whisky med liknande ppm, men man gick över till orökigt för länge sedan, eftersom masterblenders på den tiden bestämde att allmänheten inte gillar rök.
Ardmore slutade däremot aldrig, aven om man idag producerar en orökig variant som går under namnet Ardlair. Cirka 30 % av produktionen är orökig och i stort sett allt går till blends. Det mesta lagras på Bourbonfat, men det finns även en liten andel Pedro Ximénez, portvinfat och konjakfat. Man använder sig också ganska mycket av quarter casks där whiskyn då slutlagras i 12 månader innan den buteljeras
Slàinte!
Martin