Dagens whisky den 18/12 är:

Raasay

Region: Islands
Ålder: 4 år
Styrka: 61,5 %
Fat: 1:st fill Bordeaux singelfat, 297 flaskor
Buteljerare: Destilleriet för Kirsch Import.

Doft

Det är en intressant doft, lite kryddig med inslag av müsli, rödvin gummimatta och bredbar ost. Lite vanilj och mot slutet an aning syrlig doft som gör sig uppmärksammad.

Med lite vatten kommer det fram lite kemiska toner med förhöjd syra och en aning läder. Det kanske finns lite citron i doften också, men det hör nog till det syrliga inslaget.

Smak

Direkt känner man en oljighet som följs upp med en tung attack av tanniner, mörkt karamelliserat socker och knäckebröd. Lite kryddor dyker också upp, men jag kan inte specificera dem.

Med vatten (snåla inte, den behöver ganska mycket) kommer det fram en avsevärt mjukare karaktär med sidenkänsla. Mjölkchoklad kommer nu väldigt tydligt och en aning hö. Det syrliga inslaget är nu mycket mer sympatiskt, det är nån omogen tropisk frukt, inte alls otrevlig.

Eftersmaken är faktiskt ganska lång och påminner om en gröt, men inte osympatisk. Jag testade faktiskt eftersmaken utan vatten också, inte så vanligt för mig. Den är ganska så annorlunda, lite mer spritsig och fruktig(?). lite som smaksatt sockerdricka.

Avslutningsvis

Hör ni, vad gör svenskar som är arbetslösa? Antagligen startar de en blogg, om skönhet eller varför inte resor, för sånt är vi ju väldigt bra på 😊

Skottar då, vad gör de? Jo, det de är bra på, whisky. Speciellt kanske om man bor i ociviliserade trakter med få möjligheter. Man tar sitt gamla Viktorianska hus och bygger om det till ett litet destilleri, resten av rummen får bilda ett sexrums hotell (typ Fawlty Towers antar jag 😉) där du vaknar på morgonen och tittar ut över Cuillin bergen på den närliggande ön Skye. Och vet ni vad, det funkar!

Destilleriet, som startade 2017 producerar för närvarande runt 200 000 liter råsprit per år, som skapats genom att bränna varenda korn som odlats på ön Raasay. Det räckte inte till under året, så man köpte även korn från Campbeltown och Orkney. Man har också investerat i ett nytt tasting rum och en ny bar.

Såserna man kokar är två och man kokar 50/50. Den ena är den vi smakat idag, en helt orökig variant. Den andra är en kraftigt rökig historia på 48 – 52 ppm. Jag kan inte beskriva den, eftersom jag ännu inte fått prova den.

Lagringen sker på både små och stora fat och man leker självklart med olika vinfat, för så ska det ju vara… 😉. Vi ville ni skulle få prova den och nu kan vi bara vänta tills den hunnit mogna till vettig ålder för att avlägga vårt omdöme. Fast nog kan vi åka dit och hälsa på, för det är ju vi bra på… 😊

Slàinte!

Martin