Dagens whisky den 24/12 är:
Blair Athol
Region: Highlands
Ålder: 23 år
Styrka: 58,4 %
Fat: europeiska bodega fat, 5514 flaskor
Buteljerare: Destilleriet
Doft
Första sniffen är lite rökig, typ rostade kastanjer och lite bränd kola. Sedan kommer apelsinmarmeladen fram, med lite ingefära i. det finns även nån nötlikör med i leken, kanske hasselnöt? En liten bit mörk choklad lugnar ner smaklökarna och följs upp med några droppar vällagrad malsamvinäger. Det sista jag hittar, efter en lång stund i glaset, är en väldigt tydlig doft av gran(!). Nej, jag är inte i vardagsrummet vid vår egen lilla gran, det är bäst jag droppar lite vatten på den, så får vi se vad som finns kvar sedan.
Skvätt, skvätt, snurr, snurr… nu ska vi se… Hit med pipan, den här tobaken är för god för att torka ut. Lädret på stolen är nypolerat och nånstans håller någon på att baka ett fullkornsbröd. Livet är gott så här på julafton 😊
Smak
Här visar sig bodegafaten på riktigt, nu blir man örfilad av ljusa russin, dadlar och körsbärssylt. Lite stekt bacon och ett litet glas plommonjuice för matsmältningen, man börjar ju bli till åren… 😉 Lite chili snurrar runt och förhöjer upplevelsen ytterligare.
Med lite vatten, den här tål vatten, men kom inte under 45%, då dör den. Tobaken blir tydligare och den är inte ensam. Salt choklad, marsipan, en aning melass och en sympatisk smak av vildvuxna jordgubbar.
Eftersmaken är ganska lång och relativt kryddig. Det finns också något cider-aktigt i eftersmaken, som mot slutet tar till russin för att få dig att vakna till
Avslutningsvis
Destilleriet Blair Athol ligger i utkanten av det vackra Pitlochry. Några minuter längre bort ligger Edradour, så… klart att man ska tillbringa åtminstone en dag där, kanske två? För er med sådan läggning, ligger det en alldeles utmärkt golfbana på krypavstånd också 😉
Det är jättegammalt, grundat redan 1798, fast då hette det Aldour Distillery och jag har ingen aning om hur lagligt det var. 1825 erhåller man licens, byter namn till Blair Athol och expanderar omgående.
Idag producerar man ca. 2,5 miljoner liter råsprit årligen, men använder endast 5% som singelmalt. Resten går till olika blends och då främst Bell’s.
De singelmaltar som produceras är främst två såser utan åldersspecifikation, en som säljs allmänt och en som säljs enbart på destilleriets besökscenter. Dessutom buteljerar man en tolvåring som ingår i Flora & Fauna-serien och då och då dyker det upp specialare, som denna 23-åring från 2017.
Sådär, därmed stänger vi nu dörren till Adventskalendern 2021. Jag hoppas att ni har haft lika roligt som jag och att ni fått prova några whiskies ni inte smakat tidigare. Nästa år får man istället passa på att gå på våra provningar och njuta av våra egna buteljeringar. Och ni, som haft en adventskalender från Wernamo Whiskyvänner för första gången: lycka till med abstinensbesvären! 😊
Allt som nu återstår är detta:
Från oss alla till er alla: