Dagens whisky den 3/12 är:

Yoichi Single Malt

Region: Japan
Ålder: NAS
Styrka: 45 %
Fat: Vem vet… ?
Buteljerare: Destilleriet

Doft

Vaniljsås och korn, äppelpaj följd av en aning rökighet. Vegetarisk, inte köttig. Avslutningsvis hittar jag myntan, växande i lite fuktig jord. Väldigt trevliga dofter, men jag kommer inte att testa med vatten, den är snäll nog som den är och eftersom det är en NAS-are kommer det nog inte hända mycket med vatten ändå.

Smak

Marsipan, trärök äppelcider med en svag antydan av citron och en liten prick över i:t i form av en droppe havsvatten. Efter ett tag tittar det fram en fullmogen ananas, kul så här inför julen.

Eftersmaken är mellanlång, men väldigt lättsam och fruktig, välbalanserad med en sympatisk rökighet som höjer såsen ytterligare ett steg.

Avslutningsvis

På senare år har det inte kommit nya Yoichi buteljeringar med åldersangivelse och NAS-arna har faktiskt gått ner sig pö om pö. Det gäller emellertid inte den här senaste buteljeringen, den verkar återvända till den höga form som gällde för Yoichi förr.

Ni har säkert smakat den här whiskyn förr, om inte annat så i Nikka pure malt, som är en vattad whisky bestående av singelmaltarna Yoichi och Miyagikyo.

Destilleriet spottar ur sig runt fem miljoner liter råsprit per år och använder sig av pannor som fortfarande är direkteldade med kol och producerar både orökig och rökig malt. Varför använder de sig av det farliga sättet, undrar ni? Jo, för att de är japaner och de ändrar inte traditioner om det inte behövs.

Masataka Taketsuru lärde sig att koka whisky på det sättet 1920 på destilleriet Hazelburn och så ska det alltså göras till tidens ände. Det är mera personalkrävande och ostabilt, men det ger å andra sidan fördelar också. Whiskyn blir visserligen dyrare, men japanerna är många, man hittar alltid nån som är villig att betala… ?

Visst var den bra? Jag undrar vad vi får imorgon…?

Slàinte!

Martin L.