Dagens whisky den 4/12  är:

Glen Spey

Region: Speyside
Ålder: 23 år, kokat i september 1993
Styrka: 49,2 %
Fat: Bourbon fat, 244 flaskor
Buteljerare: The Maltman

Doft

Första intrycket är citronsorbet med en liten skvätt karamellsås. Grapefrukt och någon tropisk frukt – carambole kanske? Det doftar fräscht och bubbligt.

Med vatten ploppar det fram en mumsig Crème Brûlée örtkryddor och ytterligare frukter. Det händer hela tiden nånting med doften, fast den inte är överdrivet komplex.

Smak

Oj, vad intensivt den smakar! Den är ju inte SÅ stark… en torr, kryddig syrlighet som snart nog visar fram en stor saftig citron. Pepparn och muskotnöt finnes i överskott. Jag känner att den nog behöver fuktas lite till.

Efter lite vatten händer det förvånansvärt mycket. Grunden för alla smakerna är verkligen trät, som är i allt. En delikat svampsmak snurrar runt, glatt jagad an en mörk chokladbit med en antydan av mint. Bakom dem rullar det fram några rostade mandlar, tätt följda av en liten kopp kaffe med mjölk

… fan vad jag blev sugen på fika… kommer strax!

Nu är jag tillbaka, precis i tid för att bedöma eftersmaken. Den är faktiskt ganska lång, lite bitter och syrlig. Kryddorna hänger med ganska länge, även om de blir mildare mot slutet.

Avslutningsvis

Vilket suveränt fat! Ex-Bourbon när det är som bäst, frikostigt med alla smaker utom vaniljen och äpplena. Jag hoppas att ni njöt lika mycket av den här godingen som jag.

Glen Spey bor i Rothes, som en gång i tiden var livligt nog på whiskykartan. Inte så längre. Det ligger fyra destillerier i Rothes. Speyburn och Glen Grant hittar du lätt, de ligger längs med huvudgatan, en på vänstra sidan, den andra på högra.

De andra två destillerierna, Glenrothes och Glen Spey, de får du däremot leta efter. De ligger på obskyra bakgator utan någon skyltning som leder till dem

Tidigare låg även Caperdonich i Rothes, med det skrotades och utrustningen såldes till Forsyth’s Coppersmiths i 2010.

Vill du veta mer om destilleriet? Då kan med förtroende vända dig till the Malt Whisky Yearbook 2020. Du kan införskaffa den på våra provningar.

Slàinte!

Martin