Dagens whisky den 4/12 är:

Clynelish

Region: Highlands
Ålder: 18 år, kokat 1997
Styrka: 52,0 %, fatstyrka
Fat: Hogshead singelfat, 242 flaskor
Buteljerare: Kingsbury and co.

Doft

Krita, citron och grapefrukt. Efter en stund hittar jag lite jord, kalksten… Intressant och skarp doft, fast på ett bra sätt.

Med vatten blir doften lite grann… gyttjigt vatten, damm, sötaktig citrus, kanske mandariner?

Smak

Ganska skarp, men trevlig, riktigt syrlig, mycket mineraler, påminner i stilen om ett bra torrt vin. Kritan har för övrigt inte försvunnit, det är lite grann som om du tuggar på den.

Med vatten blir den gräsigare och faktiskt kraftigare. Vinkaraktären är ännu tydligare, vilket är lustigt, eftersom fatet inte är något vinfat.

Eftersmaken är riktigt lång och torr med mandarinerna i bakgrunden.

Avslutningsvis

Mums! Den här passade min smak ypperligt och jag kan bara hoppas att ni håller med. Den här är kanske inte lättast att ta till sig, så jag hoppas att ni tog god tid på er. Det är den värd!

Clynelish ligger som sagt i Highlands och det är inte ett gammalt destilleri, det byggdes 1968. Eller, ja det vi talar om och dricker från byggdes då.

Det gamla Clynelish låg nämligen på andra sidan gatan och det byggdes 1819. Det var inte så stort, så när man byggde det ny (tre gånger som stora) destilleriet så lade man ner det gamla och återanvände namnet.

Det kunde varit det sista man hörde av det gamla destilleriet – om det inte vore för vädret…

-68 var en torr och varm sommar som resulterade i vattenbrist. Ägarna DCL (nuvarande Diageo) hade plötsligt brist på rökig whisky. Det var inte så att man var ute efter kraftig Islay whisky, men man behövde rökig sås för företagets huvudnummer: Johnnie Walker. Så man började experimentera och 1969 började produktionen på gamla Clynelish, som alltså fick nytt liv fram till 1983, då det definitivt tog slut.

Självklart kunde det nygamla destilleriet inte heta Clynelish, så det döptes om för sin rökiga era. Är det någon som hört talas om det lilla obskyra destilleriet Brora…?

Slàinte!

Martin L.