Dagens whisky den 13/12 är:

Starward

   • Region: Australien
   • Ålder: 3 år
   • Styrka: 57,3 %
   • Fat: Singel franskt rödvinsfat
   • Buteljerare: OB Whiskyhort & Flickenschild

   Doft

   Jag närmar mig denna lilling med stor försiktighet, tre år och 10 månader inger inte direkt förtroende. Därför blir överraskningen så mycket större redan vid första sniffet. Den stinker inte. Tvärtom, den inspirerar verkligen till att begrava snoken djupare.

   Det första som kommer mot mig är en korg med plommon, men direkt efter kommer burken med inlagda persikor och tar över showen. Om du låter den andas lite längre kommer den att leda dig en bit djupare in i skogen och presentera dig för lite fuktig jord blandad med nyfallna löv och lite doft an nyfallet virke. Inte otrevligt alls.

   Med vatten kommer fatet fram tydligare, men det finns också något oljigt som är lite svårdefinierat.

   Smak

   De inlagda persikorna hänger med till smaken, men de är lite lustigt kryddade – enbär och tallbarr..?

   Med lite vatten lugnar smakerna ner sig, men det hänger fortfarande kvar en oljighet och en viss bitterhet som är intressant.

   Det som inte finns alls, vare sig i doften eller smaken, är finkel. Den ger verkligen inte intryck av att vara så ung som den är. Kul!

   Slutsats

   Ni som varit med oss i adventskalendern ett tag, ni vet att vi gillar att skoja till det på Lucia. Tanken är att eftersom ni ändå varit uppe och festat hela natten och tillbringat dagen med att stoppa truten full med Lussekatter och pepparkakor, behöver ni inte slösa dyrbara smaklökar på en fin whisky idag. Ett år serverade jag 50-årig Slivovice och höll på att bli utesluten ur föreningen… 😊

   Jag måste säga att jag smakat lite olika unga Starward och i ärlighetens namn kan de spreta åt alla håll. Den här, som är specialbuteljerad för ett par tyska butiker är riktigt bra. Den har ett djup som är oväntat och saknar nästan alla bebis-dofter och smaker.

   Destilleriet, då? Jo, det grundades 2008 av David Vitale i Melbourne, precis bredvid ett av Australiens vindistrikt. Tanken var redan från början att nyttja vinfaten för att få fram en intressant produkt. Man lagrar på lokala rödvinsfat, på fat av den lokala varianten av sherry, på amerikanska ekfat och ibland gör man en slutlagring på Islay rökiga fat.

   Man producerar även en blended för cocktails och liknande.

   Glad Lucia!