Dagens whisky den 5/12  är:

Arran

Region: Islands
Ålder: 21 år
Styrka: 52,1 %
Fat: Sherry Puncheon, 609 flaskor
Buteljerare: Claxtons

Doft

En tung honungsdoft med mycket herbala dofter och en antydan av mentol. Efter en stund kommer frukterna, russin, självklart, men även andra frukter, både kokade och torkade.

Med en skvätt vatten dyker det dessutom upp lite havredofter och fuktig kartong. Efter ett tag dyker det upp en liten rökighet som är sympatisk och påminner de exklusivare Highland Park.

Smak

Marmelad och spetsad sylt, övermogna äpplen, fullmogna plommon, russin och … Müsli

Med vatten blir den sötare och då kommer även mjödsmaken som på beställning. Det finns också lite jord i smaken. Kanske även en mycket smak rökighet.

Eftersmaken är ganska lång, fruktig och torr. Man känner att man behöver ta sig en till för att kolla om den verkligen är så bra som man tror…

Avslutningsvis

Den här var tvungen att komma med av flera anledningar:

  1. Den är 21 år och i fatstyrka, väldigt ovanligt.
  2. Den är lagrad på Sherry Puncheon, alltså ett jättefat, 650+ liter
  3. Det är en Arran och alla vet ju att vi älskar en Arran…
  4. Den är buteljerad på en clownflaska. I vanliga fall faller vi inte för såna enkla, men vad fan… det är en Arran! Det är också därför bilden visar hela flaskan och inte bara etiketten, som jag brukar.

Själv tycker jag att den här whiskyn smakar fantastiskt, en mogenhet som är uppfriskande och Sherry påverkan finns där, men inte speciellt överväldigande pga. fatets storlek. Klart värt min tid.

Så, Arran destilleriet ligger som bekant på ön Arran som vi ska besöka i maj, så det har jag inget att kommentera om här.

Vill du veta mer om destilleriet? Då kan med förtroende vända dig till the Malt Whisky Yearbook 2020. Du kan införskaffa den på våra provningar.

Slàinte!

Martin