Dagens whisky den 5/12 är:

Tomintoul

Region: Speyside
Ålder: 10 år, kokat 2006
Styrka: 46 %
Fat: 1st fill Bourbon fat, 428 flaskor
Buteljerare: The Maltman

Doft

Mogen frukt, surdeg, gröt, citron. Det känns att den är ung, men den är inte alls otrevlig.

Med vatten doftar den ”bonnigt” en ren gårdsplan, korn, en äppelkorg, klart underhållande, om än inte för komplex.

Smak

Färutom de obligatoriska äpplena hittar jag körsbär, apelsiner och en gnutta plommonbrännvin. Som sagt, klart rolig liten sås.

Eftersmaken är kort, men ren och fruktig med klara inslag av kornet

Avslutningsvis

Destilleriet har alltid producerat för blended industrin, men de senaste åren har det dykt upp olika singelmalt buteljeringar, både officiella och från oberoende buteljerare.

Vanligtvis brukar Tomintoul ligga högt i kvalitén och vår oberoende buteljering är inget undantag.

Destilleriet byggdes så sent som 1964 av två whiskyhandlare från Glasgow, som använde såsen i sina blends. Under åren som gått, har man bytt ägare ett par gånger. En liten intressant sak: Tomintoul och Old Fettercairn ägdes båda av Harper familjen innan de såldes till Whyte & Mackay. De använde Tomintouls ansenliga produktion (mer än tre miljoner liter råsprit årligen) till sina olika blends.

År 2000 sålde man så Tomintoul till Angus Dundee Ltd. Då slutade man naturligtvis använda Tomintoul i sina blends, därför att man ägde andra destillerier som kunde fylla hålet. Jag tycker att det visar på hur lite skillnad det är på olika blends, marknadsföring är allt…

Ytterligare ett litet kuriosum: körsbärssmaken verkar vara en standard-markör för Tomintoul. Ingen har riktigt förklarat var det kommer från, men ett gott tips är jästen. De har nog en egen jäst som ger dessa smaker.

Slàinte!

Martin L.