Dagens whisky den 6/12  är:

Kilkerran

Region: Campbeltown
Ålder: NAS (den är egentligen tre år, det ska komma en om året tills 12 år)
Styrka: 59,3 %, fatstyrka
Fat: 55 % Bourbon fat, 45 % Sherry fat
Buteljerare: Destilleriet

Doft

Malt, jäst, ostron och tång vid havet. Bredvid står kompisen och grillar tjockskuren bacon på kolgrillen.

Med vatten blir doften lite mer nyanserad. Citronmarängpaj, anisfrön och vaniljsås. Man kan även känna den lätta röken ab brinnande trä. Efter ett tag kommer de söta marshmallows med doftande lavendelkuddar i släp. När den fått stå ett rejält tag (som om nån skulle orka med det) hittar man smörkola, vit choklad och lite nyklippt gräs med vildvuxna örter.

Smak

Råolja, aska, torkade frukter och rå kakao. En lätt överväldigande smak av förmultnade löv, inte otrevlig dock! Ljus tobak lite lakrits.

Med vatten blir smaken både sötare och mer metallisk, med nougat, karamell, honung och banan. Trots att man tagit både melon och päron till hjälp, lyckas man inte dölja den metalliska smaken.

Vad hände med grillen, säger ni? Lugn och fin, den finns där hela tiden, väntandes på att tillfredsställa dig.

Eftersmaken är rimligt lång med päron, vanilj, mjölkchoklad och – naturligtvis – rök. Jag tror minsann att man röker en fisk i närheten…

Avslutningsvis

Alltså, visst finns det något speciellt roligt med unga rökiga whiskies? De presenterar en råhet som vissa älskar och andra hatar, men de är alltid roliga. När man säger ”Heavily Peated” på Glengyle, menar man allvar. Den här lilla såsen har en PPM på 84!

Destilleriet har en kapacitet att producera 100 000 liter råsprit /år, men man gör i själva verket bara 30 000 liter. Egentligen finns man för att man vill behålla provinsen Campbeltown. Om det är för få destillerier, kommer de att inkorporeras i Highlands och det vill man inte.

Vill du veta mer om destilleriet? Då kan med förtroende vända dig till the Malt Whisky Yearbook 2020. Du kan införskaffa den på våra provningar.

Slàinte!

Martin