Dagens whisky den 6/12 är:

Vital Spark

Region: n/a
Ålder: 10 år
Styrka: 53,5 %, fatstyrka
Fat: Refill Sherry Butt
Buteljerare: Medowside Blending

Doft

Tjära, citrus, olja och en gnutta jod. Inte den mest komplexa doften, men gedigen och uppfriskande.

Med lite vatten blir den mera nyanserad, den doftar lite som en äng vid havet. Dessutom hitta jag lite gröna bananer och russin. Efter ett tag doftar valnötterna ganska intensivt och även sherrydoften intensifieras med tiden.

Smak

Ostron, sälta, chilipeppar, faktiskt ganska mycket. Det finns lite av sherrynoter från fatet, men det känns som att det är besvärligt att komma fram genom den tjocka väggen av maltig rökighet. Vatten kommer nog att hjälpa.

I med en rejäl skvätt och – hmm, det kom inte så mycket nytt, men det som fanns där innan intensifierades samtidigt som rökigheten tog ett litet steg tillbaka. Väldigt trevlig sak!

Eftersmaken är medellång i bästa fall och domineras med chili, mörk choklad och någras svåridentifierade frukter.

Avslutningsvis

Först och främst, namnet Vital Spark är egentligen namnet på en av pråmarna, de s.k. ”puffers” som åkte upp och ner floden Clyde med gods. Ofta nog transporterade de kol till öarna och tillbaka hade de med sig whiskyfat. Det antyder kanske lite om varifrån denna whisky kommer, åtminstone att det inte är från fastlandet, men jag tycker att vi inte behöver spekulera så mycket om det. Låt oss bara njuta av denna ack så sympatiska rökiga förförerska!

Förresten, om ni vill ha lite oskyldigt kul, kolla in buteljerarens hemsida, undersidan om dem själva.

Om du vill ha mer fakta, behöver du inhandla Malt Whisky Yearbook 2021, kanske redan på vår nästa provning i januari.

Slàinte!

Martin