Dagens whisky den 6/12 är:

Kilchoman

Region: Islay
Ålder: 8 år, kokat 2008, buteljerat 2017
Styrka: 56,6 %, naturlig fatstyrka
Fat: 2 st. Oloroso sherry butts, 1285 flaskor
Buteljerare: Destilleriet

Doft

Låt stå! Sherrydoften sprider sig långsamt genom rummet och förbereder dig för upplevelsen som komma skall. Efter en halvtimma eller så kan du börja dofta. Hmm… inte så mycket rök… fruktig, söt doft, karamell och smörkola. Dadlar och en inte alls för kraftig rök.

I med lite vatten och… nu märker jag att den kommer behöva mycket vatten. Röken blir lite mera framträdande, samtidigt som den blir lite svagare.

Smak

Väldigt stark, men lite svårnyanserad. Det märks att det är en ungdom, vild som tusan och lite spretig åt alla håll. Kryddig, och fruktig, men svårt att hitta, lite grann som på doften.

Då så, vatten och… nu kommer smakerna! Mogna frukter, sherrytorkan, sötman går bakåt och kvar är en intressant whisky med lite spretande kvalitet. Jag gillar den, men den hade nog mått bra av att ha fått liga några år till på de fina stora sherryfaten. Men det är jag det!

Eftersmaken är mellanlång med ganska mycket korn och rosépeppar.

Avslutningsvis

Kilchoman är det lilla destilleriet som kunde. Det var det första destilleriet som öppnade på Islay på 125 år! Och den som gjorde det är Anthony Wills, en tystlåten, men passionerad man som Wernamo Whiskyvänner hade ära att ha på besök för ett antal år sedan.

Planen var att öppna ett gårdsdestilleri som skulle producera allt själva, från kornet till den färdiga whiskyn.

Verkligheten kom lite ikapp, det visade sig omöjligt att få tag på tillräckligt mycket lokalt korn för att producera och även golvmältandet var besvärligt att få till i tillräcklig mängd.

Men all heder till Anthony och hans team, de odlar 200 ton korn årligen på gården, köper upp så mycket lokalt de kan få tag på ytterligare som de sedan mältar själva i sitt golvmälteri. Det räcker till ung. 30 % av behovet och det de får fram är en malt med en fenolhalt på 20 ppm. Resten köper man på Port Ellen, då med 50 ppm.

Att det går bra för destilleriet syns inte minst på att man precis avslutat ett spegelbygge och därmed dubblat produktionen i en smäll. Bravo pojkar och flickor!

Slàinte!

Martin L.