Dagens whisky den 7/12  är:

Bruichladdich

Region: Islay
Ålder: 10 år, kokat i juni 2007
Styrka: 63,9  %, fatstyrka
Fat: Rivesaltes singelfat, 122 flaskor
Buteljerare: Destilleriet

Doft

Russin, mossa, bivax och… den är verkligen svår att beskriva. Jag får ha i vatten, hoppas att det blir tydligare.

Med vatten – och lite extra tid – börjar den komma loss. En mycket svag rökighet börjar dyka upp och sötheten är också mer framträdande. Spritigheten är borta och den lutar sig mycket starkare åt vinhållet.

Smak

Varm, intensivt vinpåverkad…  russinen hänger med i smaken och med dem lite frukter, granatäpple och blodapelsin. Den är ganska stark av spriten, så vattnet kommer som en lättnad.

Med vatten känner man lite andra smaker. Köttbuljong, honungskaka (som Renata gör den, ni som går på provningarna vet vad jag talar om och ni andra – börja gå på provningarna!), tanniner, tobak och Mon Cherí

Eftersmaken är ganska kort och konsekvent hela vägen, från doften till finishen.

Avslutningsvis

Först och främst – Rivesaltes? För er som är väldigt hemma på vinfronten, behöver man inte förklara, men för er andra: Rivesaltes är ett vin från Languedoc-Roussillon regionen i Frankrike. Det är ett vin som kallas ”Vin Doux Naturel”, ett vin till vilket man tillsatt lite destillerad dryck, vanligtvis Brandy. Det är inte ovanligt med en sådan praxis, produkter skapade på detta sätt är t.ex. Portvin, Sherry, Madeira, Marsala och inte minst den söta Vermouthen.

Vidare – den här satt inte riktigt i min smak. Inte för att det är nåt fel på den, min hustru tyckte att den var ypperlig och pressar på att jag ska köpa en extra flaska. Jag tyckte bara att påverkan av fatet var större än jag uppskattar.

Vad destilleriet och dess onekligen mycket intressanta historia anbelangar, så får du leta andra vägar. Vill du veta mer om destilleriet? Då kan med förtroende vända dig till the Malt Whisky Yearbook 2020. Du kan införskaffa den på våra provningar.

Slàinte!

Martin