Dagens whisky den 7/12 är:

Isle of Jura

Region: Islands
Ålder: 19 år
Styrka: 55,2 %, fatstyrka
Fat: Rödvinsfat
Buteljerare: Malts of Scotland

Doft

Röda bär och vindruvor. Efter ett tag kommer lite syrligare doft, typ röd grape och bakom den gömmer sig en liten persika.

Med vatten, vilket denna tål alldeles utmärkt, blir den både sötare och surare i doften. Sötman är från körsbärsmarmelad, den tyska favoriten Sauerkirsch.hela tiden doftar den… krämigt? Svårt att förklara. Russin och butterkaka mot slutet, men nu är det dags att smaka.

Smak

Skönt värmande och oljig, precis som jag gillar det. Bären finns där i smaken också, men mera så en blodapelsin och bubbelkaka. Den smakar verkligen gammalt.

Med vatten blir den i min smak ännu bättre, nu kommer det fler frukter och bär in i bilden som kompletteras med kryddnejlika och kanske en aning muskotblomma. Jag är ganska säker på att fatet som använts är ett Bordeaux fat och dess karaktär spelar sin tydliga roll.

Eftersmaken är ganska lång och både torr och sammetslik samtidigt. Valnötter, röda vinbär och björnbär samsas med den trevliga träsmaken som inte är speciellt vaniljig, utan snarare åt bokhyllan till.

Avslutningsvis

Jag förstår nog, att det kommer att råda olika åsikter om den här lilla såsen. Det brukar bli så med rödvinsfat, såvida det inte är Caol Ila, där verkar det funka nästan jämt. För mig är det här en höjdare med sin oljiga karaktär och fantastiska tålighet med vatten.

Först, lite bakgrund: denna är lagrad på vinfat, det är inte en finish. Bedöm då färgen, så står det ganska klart att detta inte var et first fill fat. Det ska vi vara glada för, eftersom rödvin och whiskies kan bråka ganska så vildsint. Jag tycker att den här har hittat en mycket bra balans och det är faktiskt väldigt typiskt för Thomas Ewers, ägaren av MoS.

Malts of Scotland är tveklöst en av våra mest omtyckta buteljerare. Företaget har sitt säte i Paderborn, ungefär halvvägs mellan Dortmund och Hanover. Thomas är en udda prick, men det är ingen tvekan om att han kan sina whiskies och eftersom han har ett drygt decennium till godo på mig, kan man förmoda att det kommer många, många fler godingar från hans tomteverkstad.

Så till själva destilleriet. Det lär ha grundats 1810 av Archibald Campbell under namnet Small Isles Distillery. Han och hans son efter honom drev sedan företaget i 43 år, varefter man leasade ut det till Norman Buchanan från Glasgow.

Det knallar på ett tag med olika ägare, men 1901 tar det stopp och hela destilleriet monteras ner och säljs i bitar. Men… det viktigaste på ett destilleri är faktiskt inte pannorna, faten och kunskapen. Det viktigaste är spritlicensen och den låg kvar i företaget och kunde därför säljas 1960 till Charles Mackinlay & co. som omgående byggde upp ett nytt destilleri och 1963 kunde man åter destillera den första spriten.

Därefter följde ett antal ägarbyten igen och destilleriet gick aldrig riktigt bra. Men skam den som ger sig! 2001, när det åter var på gång att skrotas, bestämde sig dåvarande ledningen att istället köpa loss destilleriet och försöka producera kvalitet. 2002 presenterar man så sin första produkt Jura Superstition och på den vägen var det.

Man gjorde en smart och försiktig balans mellan billig taxfreewhisky och kvalitetsbuteljeringar som höjde märkets rykte avsevärt och slutligen, år 2014, cashade grabbarna in och sålde hela klabbet till Emperador Inc. som är ett av dessa intressanta företag från den karibiska övärlden som opererar i skatteparadis utan insyn över vem, var och hur. Fast det fråntar ju inget på hur utmärkta de moderna buteljeringarna av Jura är.

Förresten, ett par kul fakta:

  • På Jura bor det 196 invånare och det är 1 invånare per km2 så… gott om plats!
  • Orson Welles bodde på ön medan han var döende i TBC och skrev romanen 1984 där.
  • Musikgruppen KLF spelade in filmen ”K Foundation Burn a Million Quid”, i vilken gruppmedlemmarna faktiskt bränner en mille pund i kontanter…

Om du vill ha mer fakta, behöver du inhandla Malt Whisky Yearbook 2021, kanske redan på vår nästa provning i januari.

Slàinte!

Martin