Dagens whisky den 7/12 är:

Bunnahabhain

Region: Islay
Ålder: 13 år, kokat 2002
Styrka: 57,7 %, fatstyrka
Fat: Hogshead fat, 301 flaskor
Buteljerare: A.D. Rattray

Doft

Sjöbris, skoputs, mandariner. Efter en stund lite kanderade mandlar och mentol.

Med ett par droppar vatten är jag ute på ostronfiske och i handen håller jag en cigarrlåda av finaste cederträ.

Smak

Morotskaka, kastanjepuré och en gnutta valnötsvin.

Med vattendropparna kommer det pistaschnötter och tobak. I bakgrunden dansar ett par mogna mandariner en långsam Bossanova.  Riktigt mumsigt!

Eftersmaken är mellanlång, men minnesvärd.  Nötkaka med ett stänk av citrussaft och lite havssalt. Mot slutet blir den lite maltigare, men samtidigt med en gnutta av Sherry finish. Udda, den har inte varit i närheten av sådana fat.

Avslutningsvis

För det första, jag tror inte att någon protesterar, när jag påstår ett den här var exceptionell. Det visar bara att åldern inte betyder allt, även om den spelar roll. En singelfatare i naturlig fatstyrka som åldrats väldigt väl på de ynka 13 åren.

Destilleriet då, undrar ni törstandes efter lite matnyttig kunskap. Jo, så här är det:

Bunnahabhain grundades 1883 och ligger i norra delen av ön, med Caol Ila som enda granne. Man kokar 2,5 miljoner liter råsprit årligen, vilket gör det till ett ganska stort destilleri. Eftersom det samtidigt inte är så framstående som andra Islay destillerier, förstår ni vad man gör med det mesta av sin sås…

Länge och väl producerade man som enda destilleriet på en orökig whisky. År 2006 presenterade man för första gången en rökig buteljering och det gör man fortfarande.

Slàinte!