Dagens whisky den 8/12  är:

Linkwood-Glenlivet

Region: Speyside
Ålder: 24år, kokat 1992
Styrka: 50,9 %
Fat: 2 st. Bourbon Hogshead fat, 384 flaskor
Buteljerare: Cadenhead

Doft

Färsk mynta och korn, spån från en blyertspenna, anisfrön, småkakor och konserverad aprikos. Solrosolja, apelsiner och – självklart – en daglig dos av äpplen.

Med vatten öppnar den sig lite och avslöjar vax, löv och en sund samling kryddor, främst basilika och koriander. En vaniljkräm finns där också, så passande för alla småkakorna…

Smak

Kokos smörkola, vitpeppar, övermogna äpplen, brioche och bergamott. Den här går lite åt det torra hållet. Whiskyn är väldigt mild och verkar inte behöva vatten, men det ska den få ändå.

Med vatten trillar det in nypon- och havtorn-te. Den blir också avsevärt fruktigare, fast inte på ett sött vis. Den är fantastiskt välbalanserad.

Eftersmaken är mellanlång och lutar mot det kryddiga hållet. Det finns också ganska mycket gröna frukter, som kiwi, rabarber och päron

Avslutningsvis

Det här är en whisky helt i min smak. Det finns något härligt när whiskyn bara får vara och den här är producerad mycket finkänsligt. Dessutom är den i en härlig ålder! Jag tycker att ägaren Diageo borde ge Linkwood ett större utrymme.

1886 gjorde Alfred Barnard en storslagen resa till 150 destillerier i Skottland, Irland och England som han sedermera gjorde en bok av. Han var uppenbarligen inte imponerad av Linkwood, som han bara ägnade en sida åt.

Detta ändrade sig 20 år senare, när en av de dåvarande ägarna Innes Cameron upptäckte hur utmärkt whiskyn fungerade i blends.

Genom åren har man hållit fast vid den gamla stilen av whisky och trots flera utökningar och moderniseringar, har man lyckats ganska bra. Idag producerar man över 5 miljoner liter råsprit årligen. 1 – 2 % går som singelmalt, resten hamnar i blends och då främst Johnny Walker, White Horse, Haig, Bells och Dimple.

Vill du veta mer om destilleriet? Då kan med förtroende vända dig till The Malt Whisky Yearbook 2020. Du kan införskaffa den på våra provningar.

Slàinte!

Martin