Dagens whisky den 8/12 är:

Teeling

Region: Irland
Ålder: n/a
Styrka: 55,2 %, fatstyrka
Fat: Ex Bourbanfat, slutlagrat på Plantation Romfat
Buteljerare: Destilleriet

Doft

Så, har du plockat fram din flaska med Plantation Rom för att jämföra? VA?!! Har du ingen hemma? Vi måste omedelbart starta en välgörenhetsorganisation som får kliva in och rädda dig från den genanta förlägenheten… 😉

I alla fall, Plantation Rom är en ganska fruktig historia och detta bör ha följt med till vår trendiga irländare. Det har det också gjort. Första sniffen är smockfull av äpplen, päron, russin och körsbär. När den får stå och andas lite, börjar de mer intressanta frukterna att dyka upp. Det är mango, ananas och, självklart, banan. Jag känner fler tropiska frukter, men jag vet inte vad de heter. Stjärnfrukt, kanske?

Jag hade i vatten, men det var så lite kvar i glaset att jag inte riktigt kunde bedöma den. Kanske att det kom lite kokos och en sån där sockerstång, men som sagt, provet var för litet.

Smak

Den är nästan som sirap, med mycket frukter och i min smak väldigt stark. Den är som i doften, päron, äpplen och bananer. Dessutom lite ananas.

Med vatten blir den i mitt tycke avsevärt bättre. Nyanserna kommer fram och plötsligt dyker det även upp kryddor, som ingefära, muskotnöt, vitpeppar och koriander. Dessutom finns det en lätt antydan av citrusskal som jag uppskattar. Den är väldigt uppfriskande fruktig.

Eftersmaken är ganska lång och domineras återigen av frukter och peppar. Det är kanske inte en omvälvande whisky, men inget att spotta i glaset för. Av Teelings olika slutlagringar tycker jag att denna är en av de bättre.

Avslutningsvis

Tycker du att du känner igen namnet Teeling från förr? Det kan mycket väl vara så att du har rätt. Det är ett familjeföretag med pappa John i högsätet och sönerna Jack och Stephen  i bakvattnet.

John startade företaget Cooley 1987 och drev det mycket framgångsrikt fram till 2011, då han sålde ut till storfinansen i form av det amerikanska konglomeratet Beam. Han fick inte en utan två säckar med guld och levde loppan i ett par år. Sedan blev livet enformigt och familjen öppnade Teeling Distillery i Dublin. Det var det första nya destilleriet i staden på 125 år och man kan nog påstå att det var efterlängtat. Första året tog man emot 60 000 besökare!

Man producerar irländsk kvalitetswhisky, vilket inte är så vanligt. 2017 tror jag att John saknade en av sina guldsäckar, för han sålde en minoritetsandel till Bacardi för en hemlig summa. Det är också första gången som Bacardi har ett engagemang i irländsk whisky.

Slutligen, denna whiskys ålder… man påstår att den är lagrad på Bourbonfat i sex år, varefter man slutlagrar på Romfat i 12 – 18 månader. Jag vet inte hur det går ihop sig med ett destilleri som startades för fem år sedan, men… tja, Irland…pysslingar… regnbågar…fyrklövrar… jag antar att allt är möjligt på den gröna ön… 😉

Om du vill ha mer fakta, behöver du inhandla Malt Whisky Yearbook 2021, kanske redan på vår nästa provning i januari.

Slàinte!

Martin