Dagens whisky den 8/12 är:

Arran

Region: Islands (Arran)
Ålder: 11 år, kokat 2005
Styrka: 57,2 %, naturlig fatstyrka
Fat: Borbun singelfat, 204 flaskor
Buteljerare: Destilleriet

Doft

Krämig vanilj, trädgårdsfrukter (äpplen och plommon), vitt bröd och banan. En väldigt balanserad och återhållsam doft.

Med lite vatten framträder det krita och kornet blir också tydligt. Lite sockerkaka. Det finns nånting mer, fast jag har svårt att identifiera det, kan det vara en ugnstekt äggplanta?

Smak

Äppelcider, peppar. Mycket peppar. Det finns en salt underton som känns efter ett tag.

Med vatten blir malten tydligare och det finns en klar smak av kanderade apelsinskal som jag uppskattar.

Eftersmaken är ganska lång med citrus och kryddig ek. Alldeles i slutet blir den väldigt torr och tvingar dig att hälla upp en till. Nu har jag inte mer av den här, men det står en Arran Amarone i skåpet… ?

Avslutningsvis

Det är nog ingen hemlighet att jag är väldigt förtjust i den här såsen. Destilleriet är i praktiken nytt, man har knappt blivit av med nybilsdoften sen det byggdes 1993. Man har en kapacitet på 1,2 miljoner liter råsprit per år och en del av den produktionen är rökig whisky.

Arran är faktiskt det destilleriet i Skottland som är mest besökt! 100 000 besökare per år gör också sitt till för att ekonomin skall vara god och det är den. Så pass, att man nu håller på att bygga ett andra destilleri på ön, det kommer att heta Lagg. Dit ska man flytta all rök-produktion och man planerar att få fram 600 000 liter råsprit årligen. Samtidigt kommer det att öka besökarantalet på ön till 160 000 per år. Happy Days…

Slàinte!

Martin L.